back button
reload

Društvo

Direktorka kliničkog centra upozorava: Epidemija se zahuktava, naglo je skočio broj hospitalizovanih

Epidemija kovid-19 se zahuktava, o čemu svjedoči broj pacijenata koji se javljaju u ambulante i onih koji se hospitalizuju, a oni najteži imaju druge brojne bolesti i uglavnom nisu vakcinisani, rekla je direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić.

Direktorka kliničkog centra upozorava: Epidemija se zahuktava, naglo je skočio broj hospitalizovanih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je za Tanjug TV potvrdila da se na današnji dan na bolničkom liječenju u KC Vojvodine nalazi 33 pacijenta, a da su tri osobe na respiratorima, dok je jedinica intenzivne terapije puna i da se na njoj liječe pacijenti koji imaju izuzetno tešku kliničku sliku.

Stokić je istakla i da oni, na osnovu presjeka koji je urađen u ovoj ustanovi, nisu imunizovani ni sa jednom vakcinom protiv kovid-19 koja je na raspolaganju.

Direktorka je rekla da je od juče do danas naglo skočio broj hospitalizovanih, što je primoralo da se otvore novi kapaciteti u okviru KC Vojvodina za kovid pacijente, ne samo na Klinici za infektivne bolesti nego i na jednom dijelu Klinike za rehabilitizaciju.

Kako je navela, prema podacima KC Vojvodine, primijećeno je da su među hospitalizovanima sada najčešće osobe muškog pola i osobe od 40 do 60 godina života, a najviše sa teritorije Novog Sada.

Svi oni imaju tešku kliničku sliku, koja se ne razlikuje od one iz prethodnih talasa, sa dominantnim oštećenjem funkcije pluća koji zahtijeva bolničko liječenje i odgovarajuću intenzivnu kiseoničku terapiju, napomenula je Stokić.

Ona smatra da je nepoštovanje mjera najvjerovatniji razlog za pokretanje novog talasa i ukazuje da nema mjesta opuštanju, kao i da su maska, distanca i dezinfenkcija ruku ono što bi moralo da se primjenjuje sve dok se ne ođavi epidemija, uz insistiranje na što većoj vakcinaciji.

Sa pozicija direktorke jedne tercijalne medicinske ustanove, koja u ovakvoj pogoršanoj situaciji veoma teško funkcioniše, Stokić je apelovala na građane da pomognu da se ova epidemija završi time što će poštovati mjere i spriječiti obolijevanje i širenje, a sa druge svi oni koji nisu vakcinisani treba to što prije da urade.

Direktorka KC Vojvodine je istakla i da je ta ustanova ozbiljno shvatila apel za vakcinacijom i da je veliki dio zaposlenih imunizovan i navela je primjer da je u jednoj organizacionoj jedinici vakcinisano čak 100 odsto osoblja, što govori o pristupu ovom problemu i tendenciji i težnji da se što prije prekine krug epidemije.