reload

Magazin

Diže raspoloženje i pažnju: Hladan tuš je dobra opcija svaki dan

Ako ste u posljednje vrijeme bili na društvenim mrežama, velike su šanse da ste primijetili novi trend: ledeno hladno tuširanje. Mnoge slavne ličnosti su hvalile prednosti hladnih temperatura vode – a to se takođe primjećuje i u zdravstvenim krugovima.

Diže raspoloženje i pažnju: Hladan tuš je dobra opcija svaki dan
FOTO: DR. ERIC BERG DC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Aleks Trevot, MD, koji radi kao klinički voditelj u Avon Estetiks i vodi kompaniju za medicinsko obrazovanje Medistudjents, kaže da je “veliki obožavatelj hladnih tuševa” i da je počeo da ih preporučuje pacijentima kako bi poboljšali svoje blagostanje.

Vaša cirkulacija se može poboljšati

Prema Trevotu, redovno tuširanje hladnom vodom može poboljšati cirkulaciju tokom vremena. „Pokazano je da uranjanje u hladnu vodu sužava krvne sudove, a zatim ih širi, što dovodi do poboljšanja cirkulacije“, kaže on za Best Lajf.

Stručnjaci sa Klivlendske klinike kažu da se to dešava zato što “hladna voda dovodi vaš cirkularni sistem u preopterećenje”. Dok ledena voda šokira vašu kožu, vaše tijelo reaguje pumpanjem krvi do vaših vitalnih organa i sužavanjem krvnih žila blizu površine kože.

“Ovaj proces stimuliše protok krvi, što je – u cjelini – dobra stvar za vaše cjelokupno zdravlje”, pišu oni.

Međutim, važno je napomenuti da su iz Klinike naveli da možda postoje bolji i udobniji načini za povećanje cirkulacije, uključujući šetnju od 10 minuta.

Možete osjetiti smanjenu upalu

Ako patite od upale ili otoka, Trevot kaže da redovno tuširanje hladnom vodom može pomoći.

– Pokazalo se da izlaganje hladnoj vodi smanjuje upalu u tijelu, poboljšava cjelokupno zdravlje i ublažava određena stanja kao što je artritis, kaže on.

Neki sportisti uranjaju tijelo u hladnu vodu nekad čak i u vodu sa ledom nakon napornih treninga upravo iz tog razloga.

– Postojalo je nekoliko studija koje pokazuju da može doći do određenog smanjenja bolova nakon što ljudi urone u hladnu vodu na oko 10 minuta, u odnosu na one koji nisu radili nikakvu terapiju hladnoćom, kaže Trejsi L. Zaslov, MD, specijalista ortopedije.

Kada ste u hladnoj vodi, vaši se krvni sudovi sužavaju tako da je manji dotok krvi u to područje, tada je manje otoka i upale što i dovodi do manje boli.

Vaš imuni sistem može ojačati

Hladni tuševi takođe mogu ojačati vaš imuni sistem, kažu neki stručnjaci.

Studija iz 2016. godine objavljena u medicinskom časopisu PLoS One, ispitala je efekte hladnog tuširanja.

– Pokazalo se da izlaganje hladnoj vodi povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, što pomaže u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv bolesti, objašnjava Trevot, prenosi N1.

Možete podići raspoloženje i povećati pažnju

Među najdosljednijim prednostima hladnog tuširanja je mentalni podsticaj koji možete doživjeti. Stručnjaci kažu da možete očekivati povećanu pažnju i poboljšanje raspoloženja.

– Pokazalo se da izlaganje hladnoj vodi oslobađa endorfine, koji su prirodni lijekovi protiv bolova i poboljšavaju raspoloženje, kaže Trevot.

Pročitajte još

Međutim, neki stručnjaci kažu da hladni tuševi i hladni zaroni mogu ozbiljno opteretiti vaše tijelo, što znači da je najbolje odgoditi isprobavanje dok ne razgovarate o rizicima sa svojim doktorom.  Ako se ipak odlučite isprobati, idite polako.

“Ako to pokušavate prvi put, uzmite vremena i aklimatizujte se, polako smanjujte temperaturu danima ili sedmicama”, kaže dr. Li Hil, fiziolog za vježbanje i postdoktorski saradnik na Istraživačkom institutu za zdravstveni centar Univerziteta MekGil u Montrealu. “Ne šokirajte svoje tijelo da to učini punim po prvi put.”

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu