reload

Društvo

"Đacima je postavila 3 pitanja koja će pamtiti dugo" Profesorka Tanja utakmicu Srbija - Kamerun pretvorila u najzanimljiviji čas

Dok su neki gledali današnju utakmicu Srbija-Kamerun, neki su morali i da uče.

"Đacima je postavila 3 pitanja koja će pamtiti dugo" Profesorka Tanja utakmicu Srbija - Kamerun pretvorila u najzanimljiviji čas
FOTO: ALI HAIDER/EPA/BOJANA MICANOVIC EX TORBICA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Ali, to učenje im uopšte nije teško palo, jer su istovremeno gledali utakmicu i odgovarali na pitanja iz fizike.

Profesorka fizike Tatjana Marković Topalović radi u srednjoj medicinskoj školi u Šapcu i danas, za vrijeme prvog poluvremena, učenici drugog razreda trebalo je da odgovaraju.

– Kad sam stigla na čas, shvatila sam da od ispitivanja nema ništa. Na brzinu sam sklopila pitanja, a djeca su se oduševila. Svi do jednog su pomno pratili utakmicu i pokušavali da daju odgovore, istražujući u svojim udžbenicima i na internetu – ispričala je profesorka.

Nije željela da ih pusti da samo gledaju utakmicu kada, kaže, zna da je to mogla iskoristiti da ujedno i nauče i utvrde znanje.

A, baš na ovakvim časovima i u ovakvim prilikama se najbolji i prepoznaju.

Tatjana je na projektoru iznad table pustila utakmicu, a na tabli ispisala pitanja na koja su đaci tokom meča zajedno odgovarali.

“Koji naš igrač ima najveću brzinu i koliko ona iznosi“, „Iz dimenzija fudbalskog terena, izračunaj površinu“, „Odredi srednju gustinu fudbalske lopte“ samo su neka od njih.

– Ovo nisu teška pitanja, ali u ovom danu ona i ne treba da budu teška, već da ih motivišu da istraže odgovore. Sportovi imaju mnogo prostora, da se djeca zainteresuju i da nauče nešto – rekla je Tatjana koja je, inače, proglašena za jednog od najboljih edukatora Srbije, piše Zelena učionica.

Цвеће и године.

Posted by Tatjana Markovic Topalovic on Thursday, November 19, 2020

– Pitanja iz fizike, iz hemije (doping, ishrana, opšte zdravlje sportista kroz njihove laboratorijske analize), anatomija sportiste, primarna građa fudbalera, statistika i analiza igre (matematika), i naravno pravila igre i analiza utakmica sa nastavnikom fizičkog vaspitanja. Eto, tako ja to gledam – kaže ova profesorka.

Drugi čas je imala u drugom odjeljenju, gdje su đaci bili jednako “budni” i zainteresovani, što pothranjuje njenu teoriju, da profesor mora da se prilagodi energiji dana i odjeljenja, da bi to prenošenje znanja stvarno bilo i uspješno.