reload

Biznis

DVAPUT RAZMISLITE Da li koristiti emotikone prilikom poslovne korespodencije?

Slatki su i fora, ali korištenje puno emotikona u komunikaciji na poslu moglo bi smanjiti vaš ugled među kolegama, pokazuje nova studija.

DVAPUT RAZMISLITE Da li koristiti emotikone prilikom poslovne korespodencije?
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Istraživači su proveli niz eksperimenata sa stotinama Amerikanaca i otkrili da se radnici koji koriste slike i emotikone u mejlovima, zum profilima ili čak logotipima kompanija na majicama doživljavaju kao manje moćni od onih koji se drže samo riječi.

– Danas smo svi navikli komunicirati slikama, a društvene mreže to čine i lakim i zabavnim. Rezultati su, međutim, alarmirajući: u nekim situacijama, posebno u radnom ili poslovnom okruženju, ova praksa može biti skupa, je je signal za manjak snage i uticaja – napisali su autori studije Elinor Amit i Shai Danziger sa Univerziteta Tel Aviv, Izrael, i Pamela Smit sa Univerziteta Kalifornija, San Diego.

Pročitajte još

– Naš savjet: dvaput razmislite prije nego što pošaljete sliku ili emotikon ljudima u vašoj organizaciji ili u bilo kojem drugom kontekstu u kojem želite da vas doživljavaju ozbiljno – dodali su autori studije.

U jednom eksperimentu od učesnika je zatraženo da zamisle kako odlaze na tim bilding . Polovini je rečeno da radnik nosi majicu na kojoj je ispisano ime firme, dok je drugoj polovini rečeno da radnik nosi slikovni logo. Anketirani su više moći pripisali onima koji su nosili majicu s ispisanim logom.

U drugom eksperimentu od učesnika je zatraženo da odaberu jednog od dva učesnika koji će ih predstavljati u takmičarskoj igri koja je odgovarala ljudima s velikom društvenom moći. Rečeno im je da se jedan učesnik predstavljao slikovitim profilom, dok se drugi predstavljao pisanim profilom. Suučesnika s napisanim profilom odabralo je 62% učesnika da ih predstavlja.

Biznis nije porodica

Studija je objavljena u martovskom izdanju časopisa Organizational Behavior and Human Decision Processes.

– Zašto slike signalizuju da je pošiljalac manje moćan? Istraživanja pokazuju da se vizualne poruke često tumače kao signal za želju za društvenom blizinom. Zasebno tijelo istraživanja pokazuje da manje moćni ljudi više žele društvenu blizinu nego moćni ljudi. Posljedično, signaliziranje da želite društvenu blizinu korištenjem slika u suštini znači da ste manje moćni – rekla je Amit u saopštenju Univerziteta u Tel Avivu.

– Važno je napomenuti da je takvo signaliziranje obično irelevantno u bliskim odnosima, kao u komunikaciji između članova porodice – nastavio je Amit.

– Međutim, u mnogim područjima naših života, posebno na poslu, odnosi moći prevladavaju i trebali bismo biti svjesni utiska koje naše poruke ostavljaju na primatelje. Naša otkrića podižu crvenu zastavu: Kada želite signalizirati moć, dobro razmislite prije nego što pošaljete emoji ili sliku – zaključuje se, piše Una.