reload

Kultura

Dvije dive na BANJALUKA FESTU: Koncerti Josipe Lisac i Luz Kasal 7. i 8. jula

Predstojeći Banjaluka Fest, koji će se održati na tvrđavi Kastel od 6. do 9. jula ove godine, ugostiće dvije jedinstvene muzičke dive: Josipu Lisac i Luz Kasal, koje svojim interpretacijama i pojavom bude najljepše emocije i ostavljaju uvijek snažan utisak na publiku.

Dvije dive na BANJALUKA FESTU: Koncerti Josipe Lisac i Luz Kasal 7. i 8. jula
FOTO: XOAN REY/EPA

Španska muzička zvijezda Luz Kasal stekla je svjetsku slavu kada su se njene pjesme “Un Ano de Amor” i “Piensa en mi” našle u kultnom filmu Pedra Almodovara “Visoke potpetice”. Uz to, Luz je, u saradnji s Manjifikom, na španski prepjevala i pjesmu “Pukni zoro”, koja je bila dio filmskog ostvarenja “Montevideo, vidimo se”. “Madrugadas”, kako se “Pukni zoro” zove na španskom, dala je posebni emotivni naboj čuvenom filmskom ostvarenju Dragana Bjelogrlića, zbog čega je ova španska umjetnica postala zauvijek voljena na našim prostorima.

Dobila je Gremi nagradu za životno djelo, francuski Orden umjetnosti i književnosti, prestižnu Goja nagradu, kao i ključeve grada Pariza i Madrida.

Drugo izdanje Banjaluka Festa po prvi put dovodi Luz Kasal u Bosnu i Hercegovinu, zbog čega su dolazak u Banjaluku najavili i španski ambasador u BiH, ali i brojne ugledne ličnosti iz cijelog regiona.

Podjednako važno biće i drugo veče Banjaluka Festa, kada će nastupiti miljenica regionalne publike, čuvena Josipa Lisac.

Od izlaska njenog debitantskog albuma “Dnevnik jedne ljubavi” 1973. godine, Josipa ne prestaje da oduševljava publiku svojim jedinstvenim stilom pjevanja, nastupajući na najznačajnijim manifestacijama i u najprestižnijim koncertnim prostorima kod nas. Njen pjevački talenat uvijek je pratio i originalan scenski nastup u pratnji vrhunskih muzičara.

Josipa u Banjaluku stiže nakon što je krajem prošle godine po ko zna koji put rasprodala koncert u “Lisinskom”. Ova umjetnica poznata je po tome što održava tek nekoliko koncerata godišnje, zbog čega će publika u Banjaluci biti posebno privilegovana i počastvovana dolaskom jedne od najvećih muzičkih diva na našim prostorima.

Sa velike scene tvrđave Kastel čuće se hitovi “O jednoj mladosti, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Magla”, “Hir, hir, hir”, “Danas sam luda”…

Koncerti Josipe Lisac i Luz Kasal održaće se 7 i 8. jula na Banjaluka Festu. Tradicionalno, za ovaj muzički događaj na tvrđavi Kastel biće postavljena posebna sjedeća konstrukcija, zbog čega je broj ulaznica za svaki od događaja ograničen.

Karte za sve programe festivala u prodaju su putem onlajn platforme kupikartu.ba.