reload

Svijet

ENERGETSKA TRANSFORMACIJA Slovenija najkasnije do 2033. godine prestaje s proizvodnjom struje iz uglja

Slovenija će najkasnije do 2033. godine prestati s proizvodnjom električne energije iz uglja, najavila je slovenačka Vlada.

ENERGETSKA TRANSFORMACIJA Slovenija najkasnije do 2033. godine prestaje s proizvodnjom struje iz uglja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Takvo rješenje predviđa usvojena “nacionalna strategija za izlazak iz uglja” i “restrukturiranje” dvije pokrajine u kojima još djeluju aktivni ugljenokopi kao značajna ekonomska djelatnost.

Strategijom je predviđeno da će se najkasnije do 2033. godine ugalj prestati koristiti za proizvodnju električne struje, a njeno usvajanje znači da spomenute regije mogu početi koristiti neometan pristup Fondu za pravednu energetsku transformaciju, u okviru kojega će Slovenija dobiti skoro 250 miliona evra evropskih sredstava, saopštili su iz Vlade.

Pročitajte još

Iz Termoelektrane Šoštanj, koja koristi ugalj za proizvodnju električne energije, Slovenija osigurava trećinu proizvodnje struje, a ostale dvije trećine najvećim dijelom osiguravaju hidrocentrale i nuklearka “Krško”.

Šesti blok Termoelektrane Šoštanj počeo je raditi 2015. godine i koštao je više od milijardu evra, te se obično u polemikama smatra velikim investicionim promašajem, odnosno “propalom” investicijom, kako s ekonomskog tako i ekološkog stajališta i potrebe zelene energetske transformacije.

Prema pisanju slovenačkih medija, termoelektrana godinama radi nerentabilno i s gubicima.

Lani je proizvela skoro četiri miliona tona ugljen dioksida, a zbog udvostručenja cijena emisijskih kupona proizvodna cijena električne struje iz nje postaje sve veća.