reload

Biznis

Finansijski direktor Fejsbuka napušta kompaniju: Počinje da radi na novom projektu

Direktor u finansijsko-tehnološkom sektoru Fejsbuka, Dejvid Markus, saopštio je da napušta ovu kompaniju krajem godine kako bi počeo da radi na nečemu novom.

Finansijski direktor Fejsbuka napušta kompaniju: Počinje da radi na novom projektu
FOTO: JOHN G. MABANGLO/EPA

Markus je nadgledao napore Fejsbuka da razvije kriptovalutu poznatu kao Diem i aplikaciju za digitalni novčanik pod nazivom Novi, a njegov odlazak predstavlja izazove za finansijsko-tehničku jedinicu kompanije, navodi Rojters.

Izvršni direktor Mark Zakerberg je zahvalio Markusu na njegovom doprinosu razvoju Diema i drugim velikim razvojnim projektima kompanije.

– Ne bismo imali tako veliki zamah sa Diemom bez vašeg rukovodstva i zahvalan sam što ste od Meta napravili mesto gdje pravimo velika ulaganja – poručio je Zakerberg.

Markus se pridružio Fejsbuku iz Pejpala 2014. godine i vodio je Fejsbuk mesindžer, prije nego što je prešao na rad na finansijskim alatima.

Fejsbuk, koji je prošlog mjeseca promijenio korporativno ime u Meta, smanjio je globalne planove za Diem, projekat ranije poznat kao Libra, nakon zabrinutosti regulatora da bi servis mogao da dobije previše kontrole nad novčanim sistemom, omogući kriminal i naruši privatnost korisnika.