back button
reload

Politika

GLAVNI GLUMAC SVOJIH FILMOVA Novi gradonačelnik Banjaluke je rukama KIDAO ASFALT i prolazio kroz odvodnu cijev dok je OSVAJAO VLAST (VIDEO)

I oni koji ne prate politiku čuli su za Draška Stanivukovića „koji rukama kida asfalt“.

GLAVNI GLUMAC SVOJIH FILMOVA Novi gradonačelnik Banjaluke je rukama KIDAO ASFALT i prolazio kroz odvodnu cijev dok je OSVAJAO VLAST (VIDEO)
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Upravo taj snimak najpoznatiji je od nekoliko desetina klipova u kojima je proteklih godina glavnu ulogu igrao sada već novi gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković je, više nego bilo koji političar na ovom prostorima, prije više od pet godina shvatio moć interneta i društvenih mreža. I počeo je da ih maksimalno koristi za dolazak do svojih ciljnih grupa, za promociju svega što je radio.

U trenutku kada kao golobradi mladić nije izgledao previše ozbiljno i uvjerljivo da bi tradicionalni mediji obratili pažnju na njega, Stanivuković je već imao svoje službene kanale na internet platformama, zbog čega je i od političkih protivnika zaradio epitet rijaliti političara.

FOTO: FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT/DRASKO STANIVUKOVIC
FOTO: FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT/DRASKO STANIVUKOVIC

Ali, Stanivuković je nastavio da koristi internet i kasnije, kada je kao nova politička zvijezda prvo ušao u Skupštinu Banjaluke, a potom i u Narodnu skupštinu Srpske.

– Debljina asfalta koja bi bilo poželjno da se nalazi u svim banjalučkim ulicama je sedam centimetara i izgleda ovako. Međutim, postoji jedan asfalt koji je u narodu poznat kao predizborni asfalt i on izgleda ovako. Njegova debljina je svega par centimetara. E upravo, dragi ljudi, u ovoj razlici u debljini asfalta se krije dodatna ekstra zarada svih građevinskih firmi, nadzornih organa, službenih lica koji u Gradskoj upravi i svagdje dozvoljavaju da se ovakve ulice grade u Banjaluci i niču brže nego pečurke poslije kiše – objasnio je Stanivuković pred kamerom 17. maja 2018, a potom rukama kidao asfalt koji je u ulici postavljen samo deset dana ranije.

U oktobru iste godine, u novom videu, pokazao je kako nadležni farbaju bijele linije na asfaltu. Jednostavno je nogom obrisao liniju koja je, umjesto na asfaltu, iscrtana na prašini i smeću koje se nalazilo uz kraj kolovozne trake.

Takođe, Stanivuković se nije libio da u video snimcima uđe čak u odvodnu cijev. Tako je u maju 2019. posjetio mještane sela Hrvaćani koji svaki dan, da bi došli do škole i mjesne zajednice, prolaze kroz cijev ispod auto-puta, jer nemaju drugi prelaz u blizini.

Pročitajte još

Dok su prolazili za njim, kroz pomenutu betonsku cijev, mještani su pjevali „Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“, aludirajući na poznatu narodnu pjesmu koju je vlast imala običaj da zapjeva na svojim predizbornim skupovima.

Jedne prilike zamaskirao se u srednjoškolca da bi ušao u Tehničku školu, da provjeri koliko radnika gradi krov i zašto taj krov čeka izbore. Kako je sve bilo, sami se uvjerite.

Na njegovom Jutjub kanalu postoji posebna grupa snimaka koji se odnose na proteste, izjave za medije, terenski rad, Narodnu skupštinu, gostovanje u televizijskim emisijama…

Tako je u martu 2018, naravno zajedno s kamermanom, ušao u javni gradski prevoz, da provjeri „kako su ljudi zadovoljni skupljim autobuskim kartama i da li ima dobrovoljaca da se zajedno protiv toga bunimo“.

Mlađani političar PDP na isti način je 2018. išao da provjeri kolika je temperatira u stanovima koje grije Toplana.

Nakon što je u junu 2018. U Banjaluci otvoren novi kružni tok i spojen istočni tranzit, Stanivuković je otišao da snimi šta su političari ostavili iza sebe. Imao je šta da vidi – nezavršen trotoar i novi pješački prelaz bez prilaza za osobe sa invaliditetom.

U septembru 2018. nenajavljeno je „upao“ u UKC RS da pita nekog od zaposlenih „kako idu porezi i doprinosi“. Glumio je supruga koji dolazi u posjetu supruzi u porodilište.

– Slabo se uplaćuje, tri godine nije ništa uplaćeno. Plate su katastrofa – rekla mu je, između ostalog, jedna od radnica na ulazu.