reload

Svijet

Gutereš nakon sastanka sa Putinom “Ovaj rat će se završiti kad to Rusija odluči”

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji je doputovao u posjetu Ukrajini nakon što je boravio u Moskvi, opisao je sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kao "veoma koristan".

Gutereš nakon sastanka sa Putinom “Ovaj rat će se završiti kad to Rusija odluči”
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Gutereš je rekao da je njegova poruka tokom sastanka s Putinom bila ista kao i ona na početku sukoba, a to je da se “ruskom invazijom krši Povelja UN i da se ona mora završiti što je prije moguće”.

Gutereš, koji bi danas trebalo da se sastane s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je tokom sastanka s Putinom izrazio zabrinutost zbog kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava i “mogućnosti (počinjenja) ratnih zločina”.

On je branio ulogu UN u pokušajima da se okonča rat, koji traje već dva mjeseca.

Pročitajte još

– Ovaj rat se neće završiti sastancima. Ovaj rat će se završiti kad Rusija odluči da se završi i kad se – nakon prekida vatre – pojavi mogućnost ozbiljnog političkog dogovora. Možemo imati sastanke, ali to neće okončati rat – rekao je Gutereš.

On je naveo da je tokom sastanka s Putinom razgovarao o evakusaciji civila iz čeličane Azovstalj u Mariupolju i naveo da se Putin u načelu saglasio oko evakuacije civila i da se vode pregovori između zvaničnika UN i ruskog Ministarstva odbrane kako bi se dogovorili detalji.

– U kontaktu smo i s Vladom Ukrajine da vidimo da li možemo da imamo situaciju u kojoj niko ne može da okrivi drugu stranu za to što se neke stvari ne dešavaju – rekao je Gutereš.

Gutereš je juče doputovao u Ukrajinu, gdje će se sastati s ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom i Volodimirom Zelenskim, prenosi CNN.

Prethodno je boravio u Moskvi gdje se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i predsjednikom Vladimirom Putinom.