back button
reload

Svijet

Hrvatska u problemu: U prvih sedam mjeseci najmanje rođenih od kad se prate statistike

U prvih sedam mjeseci ove godine rođeno je nešto više od 20.000 djece, dok je lani rođeno oko 35.000. To je najmanji broj rođenih otkako se prate statistike.

Hrvatska u problemu: U prvih sedam mjeseci najmanje rođenih od kad se prate statistike
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

I ovogodišnji jul sa samo 2.930 rođenih oborio je rekord po najmanjem broju rođenih u tom mjesecu u posljednjih 140 godina.

U školama je prije osam godina bilo 509.209 učenika. Ove školske godine u klupama sjedi njih 455.819, odnosno oko 53.000 manje.

-Hrvatska ima ukupnu depopulaciju, prirodnu depopulaciju i iseljavanje. Mi smo među najlošijima u Evropi i cijelom svijetu. To što mi bilježimo svake godine sve manji broj rođenih je samo jedna od stvari koja zabrinjava demografsku struku, a trebala bi zabrinjavati i javni sistem, političare i sve one koji se bave nekim razvojem u Hrvatskoj – kaže demograf Marin Strmota za RTL.

U sedam godina Hrvatska je izgubila dvjesta hiljada stanovnika. Država problem, ističe struka, olako shvata, prenosi Index.

– Izbacimo jednu naknadu ili povećamo jednu porodičnu naknadu ili ćemo dati par stotina evra po djetetu, pa će to riješiti demografski problem koji se gomila decenijama. Ne, naravno. Ono što decenijama upozoravamo jest da Hrvatska treba cjelokupnu populacijsku politiku – rekao je Strmota.