back button
reload

Svijet

Iz Rusije poručuju “Ne sumnjamo da će SZO odobriti Sputnjik V”

Ruski fond za direktne investicije ne sumnja da će Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) odobriti rusku vakcinu protiv virusa korona Sputnjik V, izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.

Iz Rusije poručuju “Ne sumnjamo da će SZO odobriti Sputnjik V”
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Mi vjerujemo da će uskoro, u oktobru, predstavnici SZO posetiti Rusiju i ne sumnjamo da će SZO odobriti vakcinu, rekao je Dmitrijev na konferenciji Blumberg invest global.

On je u govoru naveo i da će u oktobru biti proizvedeno više od 100 miliona doza ruskih vakcina protiv korona virusa Sputnjik V i Sputnjik lajt, dok će u novembru 50 odsto ovih vakcina biti proizvedeno u inostranstvu, prenio je Sputnjik.

Pomoćnica generalnog direktora SZO Marianđela Simao je izjavila da je pravni problem, zbog koga je zaustavljen proces odobrenja vakcine Sputnjik V, riješen i da će se proces nastaviti nakon usaglašavanja dokumentacije.

Prema njenim riječima, radi se o podacima koje je potrebno unijeti u dosije, a koji se čekaju od Ruskog fonda za direktne investicije, kao i o završetku inspekcija u Rusiji.

Nedavno je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio da su uklonjene sve prepreke za priznavanje ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V u SZO i da su preostale neke administrativne procedure.