reload

Društvo

JEDAN KLIK – VRHUNSKI ŠPIJUN Za 180 maraka moguće prisluškivati BILO KOGA

Svako danas može svakoga prisluškivati!

JEDAN KLIK – VRHUNSKI ŠPIJUN Za 180 maraka moguće prisluškivati BILO KOGA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Programi za prisluškivanje mobilnih uređaja i računara široko su dostupni, a cijene se kreću od 180 do 560 maraka, zavisno o opremi koja se naručuje i koristi.

Na najpopularnijem pretraživaču Google Play Store korisnicima je ponuđen veliki broj aplikacija za prisluškivanje i praćenje aktivnosti mobilnih uređaja.

Najpoznatiji program je Spyware, koji se koristi za praćenje poziva, pa čak i poruka.

U BiH, kao što je to slučaj, naprimjer, u regionu, ne postoji privatna kompanija koja se bavi prisluškivanjem i prodajom uređaja i programa. U susjednoj Srbiji “špijuniranje” je unosan i tražen biznis.

Kompanija “Spytech” na svojoj internet stranici nudi širok spektar uređaja i programa potrebnih za praćenje aktivnosti mobilnih uređaja, a raspoložena je i prisluškivati na zahtjev klijenta.

Takođe, korisnicima nude usluge praćenja poziva, SMS i MMS poruka te poruka na društvenim mrežama.

Programi i oprema u BiH nabavljaju se ilegalno, uglavnom preko privatnih osoba, koji opremu kupuju online.

Prisluškivanje je ugrožavanje privatnosti i to je široko zastupljeno, pogotovo ako služi u svrhu ucjenjivanja osoba – ističe dekan Fakulteta za kriminalistiku Nedžad Korajlić.

On ističe da se kod nas praćenjem bave i privatne firme koje u svojoj djelatnosti imaju prodaju i nabavku IT opreme, ali to vješto skrivaju.

Zabranjeno zakonom

Građani BiH mogu samo provjeriti jesu li prisluškivani, i to kod nadležnih agencija.

– U BiH prisluškivanje građana vrše policijske agencije, prije svega OSA i SIPA, koje za te aktivnosti moraju imati odobrenje Tužilaštva BiH. Zakonom je zabranjeno i privatno prisluškivanje – kaže Korajlić.

Izraelski programi

Kompanija “Spytech” pohvalila se na svojoj stranici da se u praćenju i prisluškivanju služe specijalizovanim programima koje koriste izraelske bezbjednosne službe.

Program ukucava kod, koji otključava svaki telefon, a potrebno je samo poslati prazan mejl, koji će hakerima dati sve podatke i otključati telefon, piše avaz.ba.