reload

Društvo

Još uvijek se ne zna da li su i čokolade sporne: Počelo povlačenje sladoleda sa polica u Srbiji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je sa rafova i iz magacina u Srbiji počelo povlačenje spornih sladoleda sa povećanim nivoom etil-oksida.

Još uvijek se ne zna da li su i čokolade sporne: Počelo povlačenje sladoleda sa polica u Srbiji
FOTO: WWW.HAPIH.HR/SCREENSHOT

Nedimović je za TV Prva rekao da je u pitanju povlačenje sladoleda Em end Ems, Snikers i Tviks, koji su uvezeni iz EU zemalja, i dodao da za sada nemaju informaciju da su njihove čokolade sporne.

Ministar je objasnio da je etil oksid supstanca koja u povećanom konzumiranju može da izazove probleme i dodao da bi se to moglo dogoditi ukoliko se pojede oko 20 kilograma sladoleda dnevno.

Naveo je da su informaciju o spronim sladoledima dobili od španskih kolega, preko RASFF sistema, čije su članice evropske zemlje.

– Ko i gdje otkrije bilo koju nepravilnost, to odmah ulazi u sistem, tako alarmira sve u lancu da postupe na odgovarajući način- rekao je Nedimović.

Dodao je da pojedine zemlje, kao na primjer Belgija, neće da povlače te sladolede sa svog tržišta, jer, kako objašnjava, toleriše “plus ili minus” procenata nekih suspstanci u hrani.

– Mi to nećemo tolerisati, jer imamo jasno definisane granice. Naš posao je da štitimo potrošače, a to ćemo raditi i u svakom budućem trenutku- rekao je Nedimović.

Naglasio je da se ti sladoledi neće naći na tržištu, dok se ne otklone nedostaci.