reload

Magazin

Veliki problem tokom zime: Na ove načine ćete spriječiti isušivanje i pucanje usana

Tokom hladnijih mjeseci uočavamo da su usne često suve i ispucale, a razlog tome su najčešće naše loše navike.

Veliki problem tokom zime: Na ove načine ćete spriječiti isušivanje i pucanje usana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kožu ne možemo da mijenjamo, ali možemo da radimo na poboljšanju njene teksture i vlažnosti kako bismo je održali hidriranom.

Čim osjetimo da su nam usne suve instinktivno ih navlažimo jezikom. Ali kada vlaga ispari s površine usana, ostavlja ih suvima, a u slučaju da je prisutan i vjetar, i ispucalim.

Jedna od glavnih razlika između kože usana i ostatka tijela je debljina kože. Koža usana sastoji se od tri do pet slojeva, a koža lica čak 16 slojeva. Na usnama nedostaje taj gornji sloj koji ima zaštitnu funkciju, koji sprečava dehidrataciju i bori se protiv UV zračenja.

Osim što ima manje slojeva kože, na usnama nema ni žlijezda koje hidriraju ostatak kože.

Iako su prirodno sklonije isušivanju, postoje neki trikovi kako možemo da ih spasimo od isušivanja i zadržimo ih lijepim i manim tokom cijele godine. To uključuje odbacivanje nekih loših navika, i uvrštavanje novih.

Pročitajte još

Pazite na unos vitamina

Različite grupe vitamina su neophodne za naše zdravlje. Vitamin B2 neophodan je za rad ćelija, a time i za zdrave usne, a unosom hrane bogate vitaminom B2 poput jaja i nemasnog mesa tijelo će biti pod kontrolom tokom cijele godine.

Takođe, nedostatak cinka i gvožđa povezuje se sa suvim usnama, pa se preporučuje ishrana bogata mahunarkama i sjemenkama jer sadrže puno potrebnih elemenata.

Birajte balzam s provjerenim sastojcima

Ukoliko ni balzam za usne ne sprječava suvoću vaših usana, provjerite da li ste odabrali balzam s odgovarajućim sastojcima. Iako je primarna funkcija balzama hidratacija, neki sadrže mirise koji mogu da izazovu isušivanje, , piše Tportal.hr.

Nekada je bolje izbjegavati balzame s privlačnim mirisima i bojama jer se loši sastojci često nalaze baš u tim dodacima.

Hidratacija

U rasporedu pretrpanom različitim obavezama, često se zaboravi na unos tečnosti, a posljedice se mogu vidjeti i na usnama. Kada se usne naboraju od suvoće, shvatite to kao alarm da morate da povećate unos vode.

Prema pojedinim preporukama, to bi trebalo da bude između osam i dvanaest čaša dnevno. Iako se mnogima to čini nemoguće, pokušajte da uz sebe uvijek imate flašicu vode.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu