Fudbal

Kako je Pele dobio nadimak: Prvo ga je nervirao, potom ga proslavio

Interesantno je kako je ponekad malo potrebno kako bi tok istorije bio promijenjen iz korijena.

Kako je Pele dobio nadimak: Prvo ga je nervirao, potom ga proslavio
FOTO: FERNANDO BIZERRA JR/EPA

Kada je Pele bio dječak, u dresu Vasko de Game briljirao je golman po imenu Moasimn Barboza. Za brazilskog velikana branio je na više od 530 utakmica, dok je u dresu reprezentacije imao čast da među stativama pomogne „kariokama“ da osvoje titulu pred domaćom publikom, ali je Mundijal 1950. godine ipak ostao upamćen po jednom od najvećih debakala, pošto je Urugvaj savladao velikog rivala sa 2:1 i tako nanio udarac poznat pod nadimkom „Marakanaco“.

Pročitajte još

Upravo je Barbosa u narednim decenijama bio okarakterisan kao glavni krivac za taj poraz, ali će u istoriji biti upamćen po drugom podvigu.

Naime, tokom svog boravka na golu Vaska toliko je briljirao da je maleni Edson Arantes do Nasimento nerijetko izgovarao njegovo ime. No, kako je Pele tada bio još uvijek dječak i gotovo tek učio da govori, to „Bile“ je njegovim izgovorom zvučalo kao „Pele“.

Peleu bliski ljudi su to iskoristili da ga zezaju, zbog čega se mališan prvo bunio… a onda je počeo da piše istoriju, piše Nova.

Pele je u narednim decenijama uspio ono što njegov idol nije – osvojio je titulu prvaka svijeta i postao heroj ne samo nacije, već čitavog fudbalskog svijeta, ali će zauvijek ostati zapisano da je nadimak dobio pukom slučajnošću – i uspio je da ga pretvori u jedan od najčuvenijih brendova na svijetu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu