reload

Svijet

KAZNE I DO 3.600 EVRA Austrija promijenila plan o obaveznoj vakcinaciji protiv virusa korona

Vlada Austrije predstavila je danas revidirani plan za obaveznu vakcinaciju, koji će se sada primjenjivati za građane koji imaju 18 godina i više, a ne 14 godina, što je bila originalna namjera.

KAZNE I DO 3.600 EVRA Austrija promijenila plan o obaveznoj vakcinaciji protiv virusa korona
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zvaničnici su rekli da će fazna realizacija plana dati ljudima mnogo prilika da ispoštuju pravila.

U decembru je predstavljen prvi nacrt plana, prema kojem realizacija počinje od februara, sa kaznama do 3.600 evra za one koji se ne vakcinišu, prenio je AP.

Ključi aspekt plana je zadržan, a glasanje u parlamentu se očekuje u četvrtak, 20. januara.

Kancelar Karl Nehamer izjavio je da je zabrinut zbog mogućnosti da tinejdžeri budu kažnjeni, zbog čega je izvršena promjena starosne granice.

Prijedlog zakona “osmišljen je na način da odgovara fleksibilnosti samog virusa”, rekao je Nehamer novinarima u Beču.

Pročitajte još

Vlasti će u prvoj fazi od početka februara pisati svakom domaćinstvu da bi ih obavijestile o novim pravilima. Biće izuzete trudnice i osobe sa medicinskim izuzećem, kao i oni koji su preležali kovid u prethodnih šest mjeseci.

Od sredine marta, policija će početi da rutinski provjerava vakcinalne statuse građana. Od onih koji ne budu imali dokaz da su vakcinisani biće zatraženo pismenim putem da to učine i biće kažnjeni novčano iznosom do 600 evra ako se ne imunizuju.

Vlasti će slati podsjetnike licima koja nisu vakcinisana, a ako ni to ne bude dovoljno, biće im dostavljena informacija o zakazanom terminu za vakcinaciju.

Maksimalna kazna od 3.600 evra moguća je ukoliko lice odbije da plati manju kaznu i ako se pokrene kompletna procedura.