reload

Politika

"Ko je i zašto smijenio predsjednika Republike Srpske" Borenović podsjeća Dodika na detalje iz prošlosti (FOTO)

"Pravo je visokog predstavnika da posegne za odlukom u kojoj je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta“. Ostaće zabilježeno da je to rekao jedan srpski političar, poručuje predsjednik PDP Branislav Borenović.

"Ko je i zašto smijenio predsjednika Republike Srpske" Borenović podsjeća Dodika na detalje iz prošlosti (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To nisam rekao ja, niti bilo ko iz opozicije, nego Milorad Dodik, govoreći o smjeni predsjednika Republike Srpske Nikole Poplašena, koji je smijenjen jer nije Dodiku htio dati mandat za sastav Vlade. I taj strani plaćenik, sada već otužna politička figura, nekome prodaje priču o patriotizmu , rekao je Borenović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Borenović je rekao da, šta god “lažni veliki Srbin Dodik” pričao, ostaje činjenica da je baš on, kako navodi lider PDP, “muljao sa brojnim strancima kada je na stranim tenkovima osvajao vlast”.

– Kome je na premijerskoj inauguraciji u prvom redu sjedio visoki predstavnik? Dodiku. Ko je pravio spiskove za smjene srpskih kadrova iz SDS i PDP u vrijeme zloglasnog Pedija Ešdauna? Opet Dodik sa Grejem Dejom, šefom kancelarije OHR u Banjaluci – navodi Borenović.

Dodaje da je upravo Grejem Dej karijeru završio kao savjetnik u Dodikovom premijerskom kabinetu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Često zaboravimo Dodikovo obećanje da će podnijeti ostavku na premijersku funkciju ukoliko Brčko u arbitražnom postupku ne pripadne Republici Srpskoj, kao i da je navodnu ostavku povukao nakon dva dana, kada ga je lijepo zamolio, ko drugi, nego visoki predstavnik – dodao je Borenović.

On je naveo da je Dodik dobru saradnju sa Amerikancima potvrdio predajom jasenovačke građe Muzeju holokausta u Vašingtonu, koja je završila u rukama Hrvata.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– I sada kada pogledamo šta je od toga ostalo, vidimo navode na internet stranici muzeja da je u Jasenovcu stradalo oko 45.000 Srba. Taj potez, taj doprinos hrvatskoj revizionističkoj politici, istorijska je veleizdaja „velesrbina“ – navodi Borenović.

On tvrdi da Dodik nije prodao „samo“ jasenovačku građu, nego prodaje dio po dio Republike Srpske svaki dan.

– To čini toliko brutalno i očigledno da nije pogrešno pomisliti ni da mu je cilj da je zarad ličnog bogaćenja i ostanka na slobodi i vlasti spreman i da je dokrajči. Nema veće ironije i licemjerstva, nego da čovjek kome ništa nije sveto osim sopstvenog interesa uzima srpstvo i srpske narodne interese u usta – kaže Borenović.

Pročitajte još

Borenović kaže da, za razliku od Dodika, nikada nije, niti će ikada za bilo kojeg srpskog političara tražiti bilo kakav strani sud ili sankcije, niti je ikada za svoju politiku tražio usluge stranaca.

– Poznat je moj stav da svakoga za njegova djela treba da nagradi ili sankcioniše samo i isključivo naš narod i naše institucije. Međutim, Dodik ne zna da diplomatija nije kočijaški jezik da bi se dopao biračima, nego istrajno i promišljeno djelovanje na mudar način – novodi Borenović.

– Imati stav i biti prostak nije jedno te isto. Uprkos svim njegovim pokušajima, znam da je i njegovom prostakluku, ali i flertovanju sa svakim stranim centrom moći, kao i upornom varanju naroda došao konačni kraj – poručio je lider PDP.