reload

Društvo

"Komšijin sin imao koronu prije mjesec dana, sad je opet pozitivan?!" Doktorka objašnjava koliko je česta ova pojava

Korona je za skoro dvije godine pandemije pokazala mnoga lica, a najnovije je to da postoje čak i hronični kovid pacijenti?! Riječ je o pacijentima koji su zaraženi koronom neprekidno u vremenskom razmaku od čak mjesec i po do dva mjeseca.

"Komšijin sin imao koronu prije mjesec dana, sad je opet pozitivan?!" Doktorka objašnjava koliko je česta ova pojava
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Da je korona moguća i kao hronična bolest otkrio je slučaj jedne porodice u Srbiji koji je ubrzo postao, što bi mladi rekli, viralan na Tviteru, prenosi Blic.

– Komšijin sin imao koronu prije mesec dana, svi bili zaraženi, sad ponovo ima koronu . Kako bre!? – zapitala se jedna tviterašica.

Ubrzo je dobila odgovor od Ane Banko, virusologa sa Instituta za mikrobiologiju I imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

– Malo verovatno. Veće su šanse da je hronično pozitivan. Dešavalo se da viđamo pacijente koji su pozitivni i duže od šest nedelja – naglasila je Banko na Tviteru i izazvala mnogo pitanja.

– Šta vam znači “hronično pozitivan” – zbunjen je bio jedan tviteraš.

Banko je potom pokušala da pojasni.

– Mala verovatnoća. Veća šansa da je sve vreme pozitivan hronično, to se viđalo, pozitivnost šest-osam nedelja kod pojedinih pacijenata – ponovila je Banko.

Naravno, na tome se nije završilo. Uslijedile su nove dileme.

– Da li to znači da je neko ko je hronično pozitivan i zarazan u tom periodu, tih šest nedelja? – upitala je treća tviterašica.

Poznata virusološkinja je i na to odgovorila.

– Može da bude. Zavisi od Ct vrednosti na PCR – objasnila je Banko i dodala da je taj pacijent mogao da bude sve vrijeme zarazan ili u nekim periodima.

Zbog toga je Banko posavjetovala sve da nakon izolacije zbog korone urade PCR test I provere da li su i dalje zaraženi.