back button
reload

Svijet

Lavrov: Zapad se postavlja kao "mudri učitelj" prema Rusiji "učeniku"

Moskva je otvorena za razvoj dobrih odnosa sa zapadnim zemljama, pod uslovom da se okanu svoje trenutne politike prema kojoj sebe vide kao mudre učitelje, a Rusiju tretiraju kao učenika, poručio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov: Zapad se postavlja kao "mudri učitelj" prema Rusiji "učeniku"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nikada nismo tražili nikakvo suočavanje, a kamoli samoizolaciju, i otvoreni smo za interakciju sa zapadnim zemljama ako one promijene pristup i prestanu da se ponašaju kao učitelji koji sve znaju i bezgrešni su, dok je Rusija učenik koji mora da uradi svoj domaći zadatak. To nije način da razgovarate sa bilo kim, a ponajmanje sa Rusijom – rekao je danas Lavrov studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

On je istakao da je ruski spoljnopolitički kurs zasnovan na snažnoj podršci javnosti koracima ka jačanju suvereniteta i održavanju susjedskih i pozitivnih odnosa sa “svima koji su spremni da postupaju pošteno i na ravnopravnoj osnovi”.

Napetosti između Rusije i Zapada tinjaju od 2014. godine, kada je izbio sukob na istoku Ukrajine i Krim se ponovo pridružio Rusiji. Ni Kijev ni zapadne zemlje nisu priznale legitimnost ponovnog ujedinjenja, optužujući Rusiju da se miješa u poslove Ukrajine.

Moskva je više puta negirala bilo kakvo miješanje i insistirala na tome da je krimski referendum u skladu sa međunarodnim pravom, podsjeća “Sputnjik”