reload

Politika

“Lideri regiona nisu dobili ništa” Fon Kramon istakla da je samit EU bio POTPUNI PROMAŠAJ

Samit EU-zapadni Balkan bio je potpun promašaj, jer lideri regiona nisu dobili ništa niti je bilo šta ispunjeno, izjavila je poslanik i izaslanik Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Viola fon Kramon.

“Lideri regiona nisu dobili ništa” Fon Kramon istakla da je samit EU bio POTPUNI PROMAŠAJ
FOTO: AHMED JALIL/EPA

Ona je za Euraktiv istakla da je razočarana i da je “šala” kada Evropska komisija sebe naziva “geopolitičkom komisijom”.

– Pustili su ih da otputuju u Brisel, svih šest lidera, i nisu im dali ništa niti su šta ispunili. Niti je BiH dobila status kandidata niti su Sjeverna Makedonija i Albanija dobile pregovore o pristupanju, a (samoproglašeno) Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju – pitanje koje se razvlači već četiri godine – naglasila je Fon Kramonova.

Pročitajte još

Ona je ocijenila da je sve navedeno “užasan signal” i da postoji samo jedna osoba srećna zbog ishoda, a to je “čovjek koji sjedi u Kremlju”.

Fon Kramonova je napomenula da je odluka da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli kandidatski status “veoma jeftina”.

– Ništa ne košta da im se da kandidatski status u veoma napetoj geopolitičkoj situaciji. Sa tim statusom mogu da budu u čekaonici zauvijek, kao što smo to već vidjeli sa Turskom i zapadnim Balkanom – poručila je Fon Kramonova.