back button
reload

Politika

Linta uputio čestitke “Čuvati sjećanje na častan put Vojske Republike Srpske”

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta čestitao je ratnim veteranima, ratnim vojnim invalidima, potomcima poginulih boraca Vojske Republike Srpske (VRS) i pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH - Dan Vojske Republike Srpske i poručio da je obaveza trajno čuvati sjećanje na častan put te vojske.

Linta uputio čestitke “Čuvati sjećanje na častan put Vojske Republike Srpske”
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
Miodrag Linta

On je poručio da formiranje Vojske Republike Srpske 12. maja 1992. godine predstavlja jedan od najznačajnijih dana u istoriji Republike Srpske, a da je VRS imala ključnu ulogu u odbrani Srpske i srpskog naroda na području BiH u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Linta je posebno naglasio da je Vojska Republike Srpske formirana poslije Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH iz nužde da sačuva Republika Srpska i srpski narod od novog i masovnog stradanja koji je doživio u Prvom i Drugom svjetskom ratu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

– Zbog toga je velika čast i obaveza da trajno čuvamo sjećanje na slavni i častan put Vojske Republike Srpske i sve njene pripadnike koji su srpskom narodu obezbijedili mir i slobodu. Ne smijemo nikad zaboraviti poginule i ranjene pripadnike Vojske i Policije Republike Srpske, kao i stradale srpske civile – poručio je Linta u čestitki.

VRS je bila oružana sila Srpske i osnovana je pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH 12. maja 1992. odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH.

Kasnije je ušla u sastav Oružanih snaga BiH, a vojno nasljeđe i njen identitet njeguje Treći pješadijski (Republika Srpska) puk.