reload

Svijet

MISTERIOZNA SMRT PUTINOVOG KRITIČARA Čuveni bankar koji je prodao kuću Ivanki Tramp pronađen mrtav

Poznati investicioni banker koji je oštro govorio protiv ruskog predsednika Vladimira Putina nakon otvaranja popularnog noćnog kluba u Moskvi pronađen je mrtav u gradu Vašingtonu.

MISTERIOZNA SMRT PUTINOVOG KRITIČARA Čuveni bankar koji je prodao kuću Ivanki Tramp pronađen mrtav
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV/KREMLIN POOL

Den Rapoport, američki biznismen poreklom iz Letonije koji je izražavao podršku ruskoj opoziciji dok je bio u Moskvi kao generalni direktor tamošnje brokerske firme, pronađen je mrtav u nedjelju uveče ispred luksuzne stambene zgrade, prema policijskom izveštaju o incidentu u koji je uvid imao Dejli bist.

U izveštaju se navodi da su policajci na licu mjesta reagovali “u vezi sa skakačem”. On je pronađen u narandžastim japankama, crnom šeširu, sa vozačkom dozvolom Floride i 2.620 dolara u kešu. Portparol Metro policije rekao je “Dejli bistu” da je istraga u toku i da uzrok smrt Rapoporta još nije ustanovljen.

Njegova žena Alena Rapoport rekla je ruskoj RBC agenciji da je par trebao da se uskoro sastane, nakon što je njihove planove poremetio rat u Ukrajini, Aleninoj domovini u kojoj su boravili nedavnih godina.

– Trebali smo da se nađemo, imao je zakazane sastanke i pravio je planove. Den nas je evakuisao iz Kijeva i vratio se tamo da pomogne mojoj zemlji. Sledeće smo trebali da se nađemo u SAD – rekla je ona.

Alena je osporila navode novinarke Junije Pugačeve da je Rapoport ostavio oproštajnu poruku sa kešom i pustio svog psa u obližnjem parku nakon što se ranije razišao sa suprugom i da je primećen u Londonu, prenosi Blic.

– Nije bilo poruke, nije bilo samoubistva ni puta u London, nije bilo odlaska – istakla je Alena.

Pročitajte još

Rođen u Rigi dok je Letonija i dalje bila dio Sovjetskog saveza, Rapoport je radio u nekoliko ruskih finansijskih institucija krajem devedesetih i početkom 2000-tih prije nego što je otvorio čuveni noćni klub “Soho sobe” u Moskvi 2007. Kako je ruska opozicija stekla uticaj nakon Putinovog povratka na mesto predsednika 2012, Rapoport je bio povezan sa sada zatvorenim opozicionarom Aleksejem Navaljnijem kojem je, kako se navodi, dao svoju podršku. Rapoport, koji se takođe dovodi u vezu sa brojnim onlajn postovima u kojima se osuđuje Putin, napustio je Rusiju u junu 2012. i nekoliko godina živio u Vašingtonu prije nego što je prodao svoju kuću Ivanki Tramp i Džaredu Kušneru za 5,5 miliona dolara.

Potom se 2016. preselio u Kijev i uključio u lokalnu politiku. Nakon invazije na Ukrajinu u februaru Rapoport je redovno citiran u ukrajinskim medijima kako osuđuje Kremlj i jasno je podržao Kijev na društvenim mrežama na kojima je objavljivao “selfije” u tradicionalnoj ukrajinskoj višivanki u bojama američke zastave i stavio je ukrajinsku zastavu kao pozadinu profila.

Njegov poslednji post na “Fejsbuku”, tri dana prije smrti, izgleda da se takođe odnosio na rat u Ukrajini. Objavio je fotografiju Marlona Branda iz filma “Apokalipsa danas” uz poznate riječi: “Horor, horor”.

Rapoport (52) je prevezen u bolnicu nakon incidenta ali je na kraju proglašena njegova smrt.