back button
reload

Svijet

MOTIVACIJA ZA VAKCINACIJU Moskva će u nagradnoj igri dijeliti automobile građanima

Moskva će u nagradnoj igri dijeliti automobile građanima koji se vakcinišu da bi se ubrzao spor proces vakcinacije dok se pogoršava epidemiološka situacija, najavio je gradonačelnik Sergej Sobjanin.

MOTIVACIJA ZA VAKCINACIJU Moskva će u nagradnoj igri dijeliti automobile građanima
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Da bi osnažili potražnju, Sobjanin je rekao da će svako stariji od 18 godina ko primi prvu dozu od 14. juna do 11. jula automatski biti uključen u nagradnu igru u kojoj se dobija automobil.

On je rekao da će se svake sedmice dijeliti pet automobila vrijednosti od jednog miliona rubalja (13.900 dolara).

U Moskvi je u posljednja 24 časa infekcija virusom korona potvrđena kod 7.704 osoba, što je najviše od 24. decembra. U cijeloj zemlji je u posljednja 24 časa infekcija potvrđena kod 14.723 osoba, najviše od 13. februara.

Sobjanin je poručio građanima da naredne sedmice ne dolaze posao da bi se suzbila pandemija.

– Ovo je samo privremeno rješenje. Da bismo izbjegli restrikcije i osigurali poboljšanje situacije, moramo značajno ubrzati vakcinaciju – objasnio je Sobjanin.

Sobjanin je izrazio žaljenje što se mali broj građana opredijelio za vakcinu, ali nije rekao koliko ih se do sada vakcinisalo.

On je 21. maja rekao da je 1,3 miliona od populacije veće 12 miliona primilo jednu dozu.

Rusija je bila prva zemlja na svijetu koja je odobrila vakcinaciju protiv kovida za domaću upotrebu, prije početka velikih testiranja.