reload

Politika

Može li Dodik biti procesuiran? "Srpska će zabraniti primjenu Ešdaunovog i donijeti svoj zakon o imunitetu"

Pitanje broj jedan je hoće li i može li biti formiran predmet u Tužilaštvu BiH protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, zbog njegovih izjava u posljednje vrijeme?!

Može li Dodik biti procesuiran? "Srpska će zabraniti primjenu Ešdaunovog i donijeti svoj zakon o imunitetu"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon što je državni tužilac Džermin Pašić zatražio hitno formiranje predmeta protiv srpskog člana Predsjedništva BiH zbog, kako je naveo, medijskih istupa Milorada Dodika u kojima iskazuje „prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH“, Dodikovi savjetnici poručuju da bi njegovo hapšenje bilo kršenje Dejtona i da je na djelu osuđivanje cijelog srpskog naroda.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Milan Tegeltija, izjavio je da Dodik ima imunitet od krivičnog gonjenja kroz funkciju koju obavlja.

– Svaki pokušaj njegovog hapšenja, dok zbog posla mora boraviti u Sarajevu, bio bi teško kršenje Dejtona i uvelo bi BiH u nepredvidiv razvoj događaja – rekao je Tegeltija i dodao da je Dejtonski sporazum najviši akt BiH i iznad je svakog zakona.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On dalje objašnjava da njegova tvrdnja o imunitetu srpskog člana Predsjedništva nije vezana za Zakon o imunitetu BIH, već direktno za Aneks 3 Dejtonskog sporazuma, i to član 6, te dokument druge sjednice Konferencije o ljudskoj dimenziji Konferencije o bezbjednosti i saradnji u Evropi, stav 7, koji kaže: “Kako bi osigurale da volja naroda bude temelj autoriteta vlasti, države sudionice će osigurati da se kandidati koji dobiju potreban broj glasova predviđen zakonom propisno uvedu u dužnost te da im se dopusti da tamo i ostanu sve do isteka mandata, odnosno prestanka njihove službe, na drugi način regulisan zakonom, u skladu s demokratskim parlamentarnim i ustavnim postupkom“.

– Položaj člana Predsjedništva je funkcija direktno izabrana na izborima i shodno tome podleže ovim odredbama Dejtonskog  sporazuma. Zbog toga bi akcije usmjerene na hapšenje srpskog člana Predsjedništva zbog stavova koje iznosi u tom svojstvu bile direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to njegovog Aneksa 3 – poručio je Tegeltija.

U skladu s Aneksom 3 Dejtonskog sporazuma, savjetnik SNSD za pravna pitanja Marko Šukalo objašnjava da je konačni autoritet vlasti narodna volja i njegova suverenost, te dodaje da Dodiku nijedan sud ne može suditi za političke postupke.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– S obzirom na to da je Dodik izabran narodnom voljom, on ima prava i obaveze da zastupa volju naroda i nijedan sud mu ne može suditi za njegove političke postupke. Da budemo jasni, ovde je na djelu osuđivanje srpskog naroda i Republike Srpske, a kroz instituciju srpskog člana Predsjedništva – kaže Šukalo za Srpskainfo.

Pročitajte još

Dodaje da će Narodna skupština RS zabraniti na svojoj teritoriji primjenu svih zakona kojima je izvršen prenos nadležnosti sa Srpske na BiH.

– Među tim zakonima je i Zakon o imunitetu BiH, koji je nametnuo Pedi Ešdaun. Srpska će donijeti svoj zakon o imunitetu i završićemo sa farsom koju nam decenijama nameću Sarajevo i visoki predstavnici – zaključio je Šukalo.

Član 12 Poslovnika o radu Predsjedništva kaže da „svi članovi Predsjedništva za vrijeme obavljanja svojih dužnosti uživaju imunitet u skladu sa zakonima BiH“. Član 3 Zakona o imunitetu BiH kaže da „članovi Predsjedništva BiH i članovi Savjeta ministara BiH neće biti građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Predsjedništvu BiH, odnosno Savjetu ministara BiH“.

Dalje je u članu 4 pomenutog Zakona navedeno da “na imunitet koji imaju, osobe iz člana 3 ovog zakona mogu se pozvati u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru njihovih dužnosti u navedenim institucijama, ali se on ne može smatrati opštom preprekom za krivično gonjenje ili pokretanje parničnog postupka”.

Borenović: Legitimitet po potrebi

Branislav Borenović, predsjednik PDP, kaže da se Dodik sada sjetio da, u svoju ličnu odbranu, osporava ustavnost Suda i Tužilaštva BiH, a prije skoro deset godina je NSRS izglasala još jedan prijedlog Dodikovog referenduma o ukidanju ovih institucija, ali je i to, kaže, kao i drugi referendumi i mnogi zaključci NSRS, koji su mu očigledno trebali samo da posluže za dnevno-političke svrhe, ostali mrtvo slovo na papiru.

– Potpuno isto kao i zaključak NSRS iz 2019. godine o reformi Suda i Tužilaštva. Ne sjećam se da se tako borio protiv pravosudnih institucija BiH kada ih je, kao predsjednik VSTS, pod ključ stavio njegov stranački vojnik Tegeltija, pa niti jedan ozbiljan slučaj korupcije nije doveden do kraja. Ili kada je SNSD ulagao žalbu baš Sudu BiH zbog ponavljanja izbora u Doboju, na kojim je počinjena neviđena izborna pljačka. Dakle, više od decenije unazad slušamo samo priče, a te institucije su im legitimne ili ne u odnosu na to kako im u datom momentu zatreba – kaže predsjednik PDP za Srpskainfo.