reload

Društvo

Muž i žena umrli od korone: Odbijali liječenje, sin rekao da će da ih oporavi PEČENIM PRASETOM

Sin je doveo stariji bračni par, svog oca i majku, na pregled u kovid ambulantu u Trsteniku.

Muž i žena umrli od korone: Odbijali liječenje, sin rekao da će da ih oporavi PEČENIM PRASETOM
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Oboje u jako lošem stanju, zaraženi korona virusom. Nisu se uopšte liječili. Ljekari su im odmah napisali uput za bolničko liječenje, ali oni su i to odbili. Rekli su da će se sami izliječiti. Čak je njihov sin rekao kako će on da ih oporavi kada im spremi pečeno prase. Ali, sutradan im se stanje naglo pogoršalo i odmah su hospitalizovani. Nažalost, oboje su preminuli u kovid bolnici kaže za Blic dr Ivana Mijajlović, ljekarka u kovid ambulanti Doma zdravlja u Trsteniku.

Vjerovanje u to da korona virus ustvari ne postoji i dalje je rasprostranjeno u Srbiji. Ovaj nesrećni bračni par iz okoline Trstenika je nažalost najbolji primjer. Veliki je broj građana koji ne žele da se jave ljekarima kada dobiju simptome korona virusa. A onda, kada dođu, često bude kasno, kaže dr Ivana Mijajlović.

– Neozbiljno shvataju situaciju. A populacija onih koje sve to olako shvataju je šarenolika. Ima i mladih, ali najviše je starijih osoba. Vrlo često se dešava da prođe i 10 do 12 dana prije nego što se jave u kovid ambulantu. Uglavnom je riječ o nevakcinisanim osobama – kaže ova doktorka.

Ljekarka iz Trstenika je konstatovala da ima i sve više mlađih osoba koji imaju težu kliničku sliku. I da čak i pored toga, i dalje ne vjeruju da imaju koronu.

– Mnogi se okreću alternativnim liječenjima. Piju lijekove koje veterinari prepisuju za liječenje životinja. Misle da će tako da se izliječe. A kada im pomenete da je vakcina jedino rješenje, onda odgovaraju da im ne pada na pamet da to učine. Jednostavno, dosta je onih koji ne vjeruju ni u kovid 19 ni u vakcinu – objašnjava dr Mijajlović.