reload

Politika

"Na ivici smo rata" Brnabićeva zabrinuta zbog situacije na Kosmetu

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti situaciju u pokrajini doveo na ivicu rata, ali da to nije uradio sam već uz prećutno odobravanje Zapada, te da je Srbija vrlo blizu toga da zatraži da na Kosmet uputi svoje snage u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

"Na ivici smo rata" Brnabićeva zabrinuta zbog situacije na Kosmetu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Verujem da kada budemo zahtijevali to, da će naravno svi to oberučke prihvatiti, kako bi imali poštovanje međunarodnog prava – rekla je Brnabićeva novinarima na aerodromu “Nikola Tesla”.

Ona je istakla da vjeruje da će se o tome u toku dana obratiti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te dodala da “imamo jedno potpuno ignorantsko ponašanje EU u vezi dešavanja na Kosmetu“.

Pročitajte još

.- Imamo jedno potpuno ignorantsko ponašanje EU koje ne reaguje ili reaguju kada dogori do noktiju. Eleks i Kfor ne rade svoj posao. Oni ne štite Srbe. Oni ne krše samo Briselski, nego i Kumanovski sporazum. Srbi su tamo životno i fizičko ugroženi, uključujući i decu i vrtićima. Kfor upada u vrtiće kada deca spavaju. Kako bi bilo da njihova deca tamo spavaju? – upitala je Brnabićeva.

Ona je naglasila da ne može da razumije ni Euleks, ni Kfor niti ono što oni rade i konstatovala da je na Kosmetu jedna ogromna katastrofa.

– Srbija samo želi mir. Kurti ljudima otima vino. Je li to ta vladavina prava koju oni garantuju – upitala je Brnabićeva.

Ona je zaključila da je ono što radi Kurti povratak u 18. vijek i opasnost ne samo za Srbe i Albance već za cijelu Evropu.