back button
reload

Svijet

"NAJVEĆA ETNIČKA ZAJEDNICA U OVOJ ZEMLJI" Srbi od Vlade u Sloveniji traže mogućnost za dobijanje statusa nacionalne manjine

Savez Srba Slovenije zatražio je od Vlade u Ljubljani da u predstojeći popis stanovništva bude uključeno i izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

"NAJVEĆA ETNIČKA ZAJEDNICA U OVOJ ZEMLJI" Srbi od Vlade u Sloveniji traže mogućnost za dobijanje statusa nacionalne manjine
FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA

Srbi su najveća etnička zajednica u ovoj zemlji i izmjena propisa bi im omogućila da dobiju status nacionalne manjine – izjavio je danas predsjednik tog saveza Vladimir Kokanović.

Kokanović je naveo da je Savez tu inicijativu, kojom se predviđa promjena propisa o popisu stanovništva, podnio prije nešto više od mjesec dana i da očekuje pozitivan odgovor slovenačkih vlasti.

On je u uključenju putem skajpa za Televiziju “Pink” rekao da bi promjenom propisa bilo omogućeno da svi ljudi koji žive u Sloveniji mogu da se izjasne o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Prema njegovim riječima, na prvom popisu 2002. godine u Sloveniji je bilo nešto manje od 40.000 Srba, ali je drugi popis 2011. godine bio statistički, odnosno nije predvidio izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

– I predstojeći popis treba da bude statistički i zato smo podnijeli inicijativu da se propisi izmijene i omogući izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti – objasnio je Kokanović.

On je izrazio očekivanje da će inicijativa Saveza biti prihvaćena jer je u skladu sa Ustavnom Slovenije i evropskom regulativom.

– Srbi u Sloveniji su najveća etnička zajednica i izmjena propisa će omogućiti da dobiju status nacionalne manjine – rekao je Kokanović.

On kaže da očekuje podršku i ostalih građana Slovenije za izmjenu propisa o popisu.