reload

Hronika

"Najviše se plašim kazne Božije" Ikonopisac koji je ubio Jelicu se izvinjavao zbog zločina, tužilaštvo za njega traži 40 GODINA ROBIJE

"Izvinjavam se cijeloj Srbiji za zločin koji nisam učinio u uračunljivom stanju, molim oštećene da mi oproste. Nisam svirepa ličnost. Najviše se plašim kazne Božije. Naslikao sam Isusa Hrista na platnu kao molitvu i traženje oproštaja za ubistvo Jelice Tatarovski. Mrzim svoje bivstvovanje i zato mislim da je eutanazija prava kazna za mene“.

"Najviše se plašim kazne Božije" Ikonopisac koji je ubio Jelicu se izvinjavao zbog zločina, tužilaštvo za njega traži 40 GODINA ROBIJE
FOTO: VLADAN GRAHOVAC/FACEBOOK/SCREENSHOT

Ovim riječima, u završnici ponovnog suđenja pred Višim sudom u Nišu obratio se ikonopisac Vladan Grahovac (27) iz Raške, koji je optužen da je iz koristoljublja brutalno ubio Jelicu Tatarovski (82) iz Niša kako bi od nje uzeo 760 evra.

Zamjenik Višeg javnog tužioca u NIšu Andrija Ivić, zatražio je kaznu od 40 godina zatvora za Grahovca dok branilac optuženog advokat Jelena Arsić predlaže novo vještačenje uračunljivosti i upućivanje na liječenje u psihijatrijsku ustanovu.

Ivić je u završnoj riječi rekao da je na nesumnjiv način utvrđeno da je optuženi počinio teško ubistvo i da je sve radnje preduzimao racionalno.

FOTO: FOTO: A.STANKOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: A.STANKOVIĆ/RAS SRBIJA

– On je sračunato došao iz Raške u Niš kod Jelice Taratovski koju je poznavao i za koju je znao da ima novca od penzije koju je naslijedila od supruga. Sve radnje je preduzimao racionalno, kupio je nož koji je nađen na licu mjesta, imao je i čekić. Iskoristio je povjerenje starice da uđe u stan, napao je, lišio života, izvršio premetačinu na mjestima gdje je pretpostavio da ima novca pošto je znao da čuva pare po novčanicima. Pojedini novčanici nisu ni nađeni, a pojedini su nađeni pored samog tijela. Svjesno i svrsishodno se ponašao i nakon toga. Uklanjao je tragove, vraćao se u stan, izbjegavao kamere i krio lice, racionalno otišao u KC Niš na pregled jer se posekao, a onda za Beograd. Sve ukazuje da je znao šta radi – obrazložio je Ivić.

Arsićeva je u završnoj riječi istakla da Grahovac nije bio uračunljiv kobne noći te da ubistvo nije počinio iz koristoljublja, pa je zatražila novo vještačenje i njegovo upućivanje na liječenje u psihijatrijsku ustanovu umesto u zatvor. Ona je istakla da su vještaci utvrdili da je Grahovac imao uredan rani razvoj, iako su imali podatke da je dva puta pokušao da se ubije, od čega prvi putu drugom razredu osnovne škole, te da njegovo psihičko stanje i uticaj droge koju koristi nisu valjano rastumačeni.

– Iako u nalazu izriču mjeru obaveznog liječenja narokomana, na suđenju vještak predočava da Grahovac nije koristio drogu „dži“. Na suđenju nije ni utvrđeno kako djeluje ta droga. Ona može da izazove gubitak pamćenja, naročito je opasna ako se konzumira sa alkoholom i može izazvati šizofrene reakcije. Kritične večeri Jelica je zadobila 50 povreda od čega 20 posle gubitka svjesti a neke i nakon smrti. Nanošenje ovakvih povreda karakteristično je kod izmjenjenog psihičkog stanja ljudi. Da li je usljed korišćenja droge dži i akohola došlo do određene šizofrene reakcije, da li su nastale sumanute misli i halucinacije, nismo dobili odgovor od vještaka. Broj i način naošenja povreda govori da se Vladan branio od nekakve velike sile – istakla je Arsićeva.

Pročitajte još

Ona je rekla da stoga se ne može prihvatiti nalaz vještaka da je bio uračunljiv, te da je odbrana od početka ukazivala da koristoljublje nije motiv, ali su odbijena vještačenja koja bi to dokazala.

– Vladan nije imao ni jedan razlog da liši života Jelicu na način na koji je to učinio, čak i da je osveta u pitanju, previše je agresivan za staricu koja je mogla da doživi smrt poslije samo jednog udarca – rekla je Arsićeva i zatražila da se vještačenje ponovi i nakon toga izrekne mjera obaveznog liječenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi.

Presuda Grahovcu biće izrečena 25. marta.

Grahovac je u završnoj riječi, reklamirao i neprijatnosti koje doživljava u zatvoru, ispričavšii da dobija prijetnje i batine.

– Prijete mi batinama zbog zločina, svi me znaju zbog slike u novinama. Kad idem do bolnice dobacuju mi zbog moje orijentacije i jer sam HIV pozitivan. Više puta sam dobio batine u zatvoru ali ne smijem da prijavim komandirima da ne bude još gore. Prećeno mi je da će mi zaklati majku i sestru ako prijavim. Zahvalio bih se komandirima jer su me prebacili u drugu sobu, gdje sad imam mir – rekao je Grahovac.

Kako je Blic pisao, Grahovac se tereti da je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem brutalno usmrtio staricu u njenom stanu zgradi na Bulevaru dr Zorana Đinđića u Nišu, gdje je stanovao ranije dok je studirao stomatologiju a potom je pobjegao za Beograd gdje je i uhapšen nekoliko dana kasnije.

Na prvom suđenju osuđen je na 30 godina robije, ali je Apelacioni sud u Nišu ukinuo presudu i vratio je na ponovno razmatranje navodeći da su razlozi navedeni u presudi prvostepenog suda da je Jelica Tartarovski ubijena iz koristoljublja nejsani, tražeći da se u ponovnom postupku razjasne.