reload

Biznis

Najviše u oblasti hemije i metalurgije: U BiH lani priznato 11 patenata, jedan domaći

U BiH prošle godine priznato je 11 patenata u nacionalnom postupku, od čega je jedan domaći prijavilac i 10 stranih, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Najviše u oblasti hemije i metalurgije: U BiH lani priznato 11 patenata, jedan domaći
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema porijeklu priznatih stranih patenata, najviše je bilo iz Kine 30 odsto, dok je najveći udio priznatih patenata bio u hemiji i metalurgiji 36,4 odsto, te mašinstvu, rasvjeti, grijanju, naoružanju, miniranju isto 36,4 odsto.

Institutu za intelektualno vlasništvo BiH prošle godine podneseno je 55 patentnih prijava, što je za 25 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Od ukupnog broja podnesenih prijava, 49 je domaćih prijavilaca, a šest stranih. Od ukupnog broja prijava domaćih prijavilaca 91,8 odsto su prijave fizičkih lica, a 8,2 odsto pravnih lica, dok su kod stranih prijavilaca sve prijave pravnih lica.

Prema porijeklu prijavljenih stranih patenata, najviše je bilo iz Kine 37,5 odsto i Velike Britanije 25 odsto, dok je najveći udio patentnih prijava u području svakodnevnih životnih potrepština 29,1 odsto.

Nacionalni registar podataka na kraju prošle godine sadržavao je 264 patenata u važenju. Potvrđenih evropskih patenata bilo je 2.323 na dan 31. decembar prošle godine za koja su izdata rješenja o upisu u registar.