back button
reload

Politika

NAMETANJE ZAKONA Šolaja: Cilj Incka je proglasiti Srpsku i Srbiju odgovornima za sve

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja ocijenio je da iza namjere visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH stoji cilj da se RS i Srbija proglase odgovornima za sve događaje tokom građanskog rata u BiH.

NAMETANJE ZAKONA Šolaja: Cilj Incka je proglasiti Srpsku i Srbiju odgovornima za sve
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Šolaja podsjeća da je sličnu inicijativu u vidu rezolucije prije nekoliko godina podnijela Velika Britanija u Savjetu bezbjednosti UN, ali je ruski veto to spriječio.

– Nametanje zakona bi u političkom smislu bilo kontraproduktivno, jer visoki predstavnik odavno ne predstavlja neku značajnu i važnu figuru u političkom životu BiH – rekao je Šolaja za “Sputnjik”.

Pročitajte još

Podsjećajući da je svaki zakon koji je do sada nametao visoki predstavnik kasnije usvajala Parlamentarna skupština BiH, Šolaja ukazuje da se sada može dogoditi da Incko nametne zakon koji neće biti potvrđen u parlamentu BiH.

– To bi, vjerovatno, izazvalo dosta političkih optužbi protiv Republike Srpske, ali sve dok se taj zakon ne usvoji u institucijama BiH, po ustavnoj proceduri, on ne može da bude zakon – kaže Šolaja.

On ističe da bi pitanje genocida u BiH trebalo ozbiljno razmotriti u istorijskom i političkom smislu.

– Nametanje zakona vodi nametanju krivice na srpski narod, čime bi se prekrilo sve što se događalo u ranijim istorijskim periodima. Na taj način, samo bi Srbi poneli istorijsku krivicu – zaključuje Šolaja.