reload

Hronika

"Ne odgovaramo za propast banke" Nastavljeno suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorki Agencije za bankarstvo Srpske

Zlatko Baroš bivši direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, izjavio je danas u Okružnom sudu u Banjaluci da Agencija ne odgovara za propast banke i poslovanje banke.

"Ne odgovaramo za propast banke" Nastavljeno suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorki Agencije za bankarstvo Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Njena obaveza je da šteta u propasti neke banke bude što manja, odgovorio je Baroš na pitanje predsjednika sudskog vijeća Branimira Jukića da li je kao direktor Agencije ikada pozivan na odgovornost zbog propasti neke banke u Federaciji.

Unakrsnim ispitivanjem svjedoka obrane u banjalučkom Okružnom sudu danas je nastavljeno suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo RS u slučaju “Bobar banka”.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Okružni sud Banjaluka

Republičko javno tužilaštvo tereti Injčevu da je kao direktorica Agencije za bankarstvo RS znala da Bobar banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali da sa tim povodom ništa nije učinila.

Zlatko Baroš je tokom svjedočenja objasnio da se kontrole banaka rade prema ranije utvrđenom planu koji usvaja Upravni odbor Agencije za bankarstvo.

Baroš je na pitanja optužene, odgovorio da on kao direktor u svom dvadesetogodišnjem mandatu nije koristio mjeru suspenzije organa upravljanja neke banke.

Pročitajte još

Svjedok odbrane Mirjana Lolić koja je zaposlena u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske kao interni revizor, rekla je da su u periodu koji obuhvata optužnica, odnosno od 2009. do 2014. godine u Bobar banci izvršene dvije sveobuhvatne revizije i “deset ili jedanaest ciljanih revizija”. Ona je tokom svjedočenja rekla da kontrolori revizije nisu u kontrolama, na osnovu dokumentacije koju im je banka dostavljala, mogli utvrditi nepravilnosti, a koje su utvrđene tek nakon uvođenja Privremene uprave u Bobar banku.

– Agencija je za manjak u trezoru Bobar banke saznala kada je ušla u privremenu upravu. Ispoštovane su sve procedure u kontroli i da je banka postupila po nalozima Agencije mogla je biti spašena – rekla je Lolićeva.

FOTO: RINGIER
FOTO: RINGIER

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je podiglo još u martu 2017. godine protiv 16 osoba.

Njima je stavljeno na teret da su organizovanim delovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka (KM), što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”.

Suđenje Injčevoj prebačeno je u Okružni sud Banjaluka zbog njenog zdravstvenog stanja.