reload

Magazin

Nekoliko načina da pomognete vašem tijelu: Da li ste znali da jesen utiče na naše zdravlje

Ljekari specijalisti pojasnili su kako promjena vremena, niže temperature te jesenski uslovi utiču na zdravlje ljudi, te kako pomoći tijelu da se lakše nosi s promjenom godišnjeg doba.

Nekoliko načina da pomognete vašem tijelu: Da li ste znali da jesen utiče na naše zdravlje
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Od osjećaja depresije do manjka energije, pa čak i do učestalijih srčanih udara sve su to posljedice koje ljudi rijetko pripisuju promjenama godišnjih doba, a češće se javljaju početkom jeseni. Stručnjaci su naveli nekoliko načina kako jesen utiče na naše zdravlje.

Suše se oči – Hladan i suh vazduh često isušuje oči i zbog njega osjećate pečenje i nelagodu.

Pročitajte još

Razlog je taj što oči ne mogu proizvesti dovoljnu količinu suza ili proizvode suze lošijeg kvaliteta, pa se oko ne može navlažiti, pojasnili su stručnjaci iz ambulante Piedmont Eye Care u Sjevernoj Karolini. Olakšajte sebi koristeći umjetne suze.

Koža postaje suha i ispucana – Stručnjaci savjetuju da koristite hidratantne kreme te izbjegavate duge tople kupke ili tuširanja koja samo dodatno isušuju kožu.

Sve vas boli

Tokom hladnijih mjeseci osjećate više bolova? Niste jedini. Istraživanja su pokazala da postoji veza između niskih temperatura i snažnijih ili učestalijih bolova, posebno u području vrata ili leđa. Postoje mnoge teorije, ali prema reumatologinji Aniši Dua (Anishi) s Univerziteta u Čikagu, razlog je jednostavan. Zbog pada pritiska zraka mišići i tkiva se rastežu. Zbog ograničenog prostora tijela, to može prouzrokovati bolove, piše Avaz.

Disajni putevi

Kada vazduh postane hladan, teže je disati. Hladan i suh vazduh može iritirati dišne puteve i prouzročiti dodatne tegobe ljudima koji već imaju problema s disanjem zbog astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća, navodi Američko plućno udruženje.