back button
reload

Kolumne

(Ne)pravda

Svako ima svoju pravdu, ali čija je pravda zapravo pravda?

(Ne)pravda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Slučaj „Kajak terasa“ je tema koja se uvukla u sve pore života u Banjaluci i izgradila tabore koji počivaju na temeljima “ove” i “one” pravde.

Dok s jedne strane imamo gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, koji tvrdi da će rušenje ovog objekta značiti „rušenje nakaradnog poretka izgrađenog na trulim temeljima“, s druge strane imamo republičke institucije koje se guše u čvrstim okovima tajkuna, a do daha uspijevaju doći tek toliko da izuste riječi „svoje pravde“. I na kraju, imamo javnost koja navijački ili malo manje navijački prati dramu koja je, do sada, doživjela nekoliko činova: od postavljanja trake do njenog uklanjanja, pa sve do dovoženja dva bagera na parking ovog objekta.

Novi čin nas, prema riječima Stanivukovića, očekuje uskoro. Najavljeno je dovoženje i treće mašine, pa nam preostaje da počnemo pratiti vremensku prognozu, kako kiša ne bi ponovo prekinula predstavu i rastjerala publiku. Pored toga, nada se Stanivuković, a nada se i javnost, da neće doći do pogoršanja epidemiološke situacije, jer kakva je to borba za pravdu ako prođe bez gromoglasnog aplauza!?

A pravda… Pa, nije teško primjetiti koliko su svima puna usta te velike riječi. Ali, šta se dešava kada padne zavjesa?

Pročitajte još

Da li pravda i iza zavjese vodi glavnu ulogu ili tada njenu ulogu preuzima borba zasnovana na ličnim sukobima i emocijama ili neko treći? Da li bi rušenje ovog objekta značilo „iskru promjena u Banjaluci“ ili tek još jedan plus/minus u tabeli sukoba „ovih“ i „onih“?

Gdje se sakrio zakon, koji bi na ovoj sceni trebao voditi glavnu i jedinu ulogu? Da li možda ispod želje tajkuna da se oprobaju u ugostiteljstvu, gradeći lokale na mjestu na koje samo pokažu prstom ili čak negdje ispod želje za gromoglasnim aplauzima?

Istina, vrijeme je  da se stane u kraj onoj „bespravno sagradi, pa legalizuj“, ali da li su ključno oružje u toj borbi aplauzi, predstave ili uvrede zasnovane na ličnim sukobima?!

I dok borba oko crvene trake, kao simbola „ove“ i „one“ pravde, neprestano traje, neminovno je da će ta ista traka nečiju sudbinu zapečatiti. Javnost će već ispratiti čiju.