Tenis

Nevjerovatna lista ESPN: Za Noleta nema mjesta u Top 5

Američki ESPN napravio je listu TOP 5 sportista svih vremena, a na njoj nije bilo mjesta za srpskog tenisera Novaka Đokovića.

Nevjerovatna lista ESPN: Za Noleta nema mjesta u Top 5
FOTO: JAMES ROSS/EPA

Ovo je tema koja je uvijek polarizovala planetu, a kada morate da suzite mnoga imena na samo pet ili deset, to može da podstakne neke žučne debate i diskusije kao što je to u ovom slučaju.

Jedna od takvih, lista najboljih pet o kojoj se posljednjih dana mnogo priča je rangiranje najboljih sportista svih vremena koje je rađeno na američkoj televiziji.

Na listi se nalazi teniska legenda Serena Vilijams na 5. mjestu, nedavno penzionisani igrač američkog fudbala, Tom Brejdi na 4. i igrač bejzbola iz ranih 1900-ih Bejb Rut na 3.

Čovjek koji se smatra najboljim bokserom svih vremena Muhamed Ali nalazi se na 2. mjestu, a prema ESPN-u, Majkl Džordan je najveći sportista svih vremena.

FOTO: RAGONESE/EPA
FOTO: RAGONESE/EPA

Lista svakako ima podjeljena mišljenja na društvenim mrežama, a mnogi se pitaju zašto na njoj nema fudbalera ili olimpijaca.

Takođe, ne umanjujuću uspjehe ovih velikana, nevjerovatno je da se na ovoj listi nalaze isključivo Amerikanci, i niti jedan sportista sa drugih kontinenata. Fudbal, ili što bi “jenkiji” rekli “soccer” potpuno je skrajnut.

Pročitajte još

Postavlja se pitanje šta je sa legendama poput Pelea, Dijega Maradone, Lionela Mesija. Ili gdje se tu nalazi Novak Đoković, kada je već tenis uzet u obzir.

Pa, čak bi i Rafael Nadal i Rodžer Federer mogli da dignu glas, jer su u najžešćoj konkurenciji u istoriji “bijelog sporta”, uspjevali da u eri velike trojke, koje su i sami bili dio, budu ravnopravni takmaci nesutrašivom Srbinu.

A, možda i najšokantnije je da je Serena Vilijams, prema ESPN ispred  Đokovića.

FOTO: FOTO:MAST IRHAM/EPA
FOTO: FOTO:MAST IRHAM/EPA

Amerikanka koja je okačila “reket o klin” je osvojila kombinovano 39 titula, u daleko slabijoj ženskoj konkurenciji, dok je Nole vlasnik nestvarna 93 trofeja u singl konkurenciji muškog tenisa. A na sve to, djeluje kao da je u 35. godini u zenitu svoje karijere.

Podsjetimo, na svom vrhuncu, Majkl Džordan je osvojio šest šampionata sa Čikago Bulsima i bio je impresivnih šest puta proglašen za MVP finala.

Muhamed Ali je bio prvi borac koji je osvojio svjetsko prvenstvo u teškoj kategoriji u tri odvojena navrata, a takođe je bio označen kao “Najveći”.

Nema dileme da su i ove američke “ikone” obilejžile ere u svojim sportskim disciplinama, ali nema dileme ni da su mnoge legende potpuno izuzete iz konkurencije, ne na osnovu svojih rezultat i uspjeha, već isključivo zbog toga što nisu imale američki pasoš, pišu Novosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu