reload

Politika

"Nije ispoštovan još jedan rok" Mihajilica podsjeća da sutra ističe rok za formiranje VRS, UIO i VSTS

Narodni poslani Milanko Mihajilica podsjeća da je sutra tačno godinu dana otkada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke kojima se obavezuje Vlada Srpske da uputi u proceduru zakone na osnovu kojih bi se formirala Vojska, VSTS i UIO Republike Srpske.

"Nije ispoštovan još jedan rok" Mihajilica podsjeća da sutra ističe rok za formiranje VRS, UIO i VSTS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mihajilica ističe da je već jednom prolongiran rok za ispunjavanje ovih zaključaka.

Budući da je za sutra najavljen sastanak Milorada Dodika sa „Osmorkom“ o učešću u vlasti, Mihajilica postavlja pitanje da li će lider SNSD, koji je izjavio da će voditi istu politiku kao do sada, vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj ostaviti kao strateški cilj ili će odluke NSRS “prodati za dio vlasti u BiH”.

Кaže da slična pitanja treba postaviti i liderima „Osmorke“.

Pročitajte još

– Кako su ovi zaključci obavezujući jer su usvojeni u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske, vidjećemo da li su za godinu dana promijenili stavove i da li im je prihvatljivo da se Srpskoj vrate nadležnosti. – ističe Mihajilica.

On dodaje da, s obzirom na to da se radi o nekim od najznačajnijih pitanja budućeg funkcionisanja BiH, očekuje da se nedvosmisleno očituju o stvarima za koje se zalaže njihov vjerovatno budući partner u vlasti.

– Da li „Osmorka“ dolaskom u Banjaluku na godišnjicu donošenja zaključaka i dan kada su trebali biti provedeni, šalje poruku da im je ponovno osnivanje Vojske Republike Srpske i drugih institucija prihvatljivo? To bi zasigurno bio značajan iskorak za odnose u BiH – kaže Mihajilica.

On je istakao da nije ispoštovan još jedan rok koji je Vladi Republike Srpske dala NSRS, te da očekuje da ćemo do kraja godine imati posebnu sjednicu NSRS na kojoj će se odlučivati o formiranju, odnosno vraćanju navedenih institucija na nivo Republike Srpske.