back button
reload

Politika

NOVI GAF TURKOVIĆEVE Traži obilježavanje nepostojećeg državnog praznika

Ministarka inostranih poslova Bisera Turković ponovo je ovih dana izašla van okvira svojih nadležnosti tako što je zatražila od diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH da obilježe 25. novembar kao „Dan državnosti“, iako je svjesna da se u Srpskoj taj dan ne smatra praznikom niti se obilježava.

NOVI GAF TURKOVIĆEVE Traži obilježavanje nepostojećeg državnog praznika
FOTO: SRNA

Turkovićeva je prije četiri dana uputila dopis svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u kojem ih je obavijestila da se 25. novembra slavi „Dan državnosti BiH“.

– Bosna i Hercegovina 25. novembra slavi Dan državnosti, sjećajući se prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 1943, godine, kada su vijećnici svih nacionalnosti donijeli odluku o potvrđivanju historijskih granica, a naša domovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji – navodi se na početku dopisa koji je u posjedu Srpskainfo.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

U nastavku Turkovićeva poziva DKP da „s ciljem razvoja svijesti o važnosti Dana državnosti, te upoznavanja šire javnosti o značaju 25. novembra, a u duhu temeljnih vrijednosti ZAVNOBIH-a, i u skladu sa epidemiološkim mjerama i naredbama u zemljama prijema, prigodno i dostojanstveno obilježe Dan državnosti BiH“.

Osim što je postupila mimo Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu zaduženo za vanjsku politiku BiH, Turkovićeva je i svjesno zanemarila činjenicu da Bosna i Hercegovini nema usvojen zakon o praznicima, pa se samim tim taj dan ne može slaviti kao „Dan državnosti“.

Pročitajte još

Podsjećamo, 25. novembar se u Federaciji BiH proslavlja kao „Dan državnosti BiH“, dok se u Srpskoj taj dan ne smatra praznikom, jer kako su ranije naveli predstavnici vlasti RS, nije rezultat dogovora sva tri konstitutivna naroda.

Ovaj datum se nekada, za vrijeme bivše Jugoslavije, obilježavao kao prvo zaskedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH-ZAVNOBiH 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Ovo, inače, nije prvi ovakav istup Turkovićeve. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ranije upozorio da je Turkovićeva do sada u više navrata „postupila samovoljno, zanemarujući ustavna prava i dužnosti“.