reload

Svijet

Olgasila se Moskovska patrijaršija “Postoji strah od protjerivanja ruskih monaha sa Svete Gore”

Ruska pravoslavna crkva strahuje da bi ruski monasi mogli da budu protjerani sa Svete Gore silom, izjavio je danas sekretar za međuverske odnose u Odjeljenju za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije Dmitrij Safonov uoči posjete vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Olgasila se Moskovska patrijaršija “Postoji strah od protjerivanja ruskih monaha sa Svete Gore”
FOTO: YURI KOCHETKOV /EPA

Posjeta patrijarha Vartolomeja Svetoj Gori zakazana je za kraj maja i vjerovatno će se poklopiti sa policijskom akcijom koju je grčka policija već sprovela protiv monaha manastira Esfigmenu koji se ne slažu sa Vartolomejevom politikom. Ne želim da kažem da je manastir Esfigmen krenuo pravim putem, to je posebna stvar, ali to je bio presedan kada su monasi nasilno preseljeni iz političkih razloga. I plašimo se da bi se možda ruski monasi Svete Gore mogli suočiti sa istom prijetnjom – poručio je Safonov, prenosi agencija TASS.

On je podsjetio da politička vlast nad Svetom gorom pripada Grčkoj.

Pročitajte još

Prema riječima Safonova, patrijarh Vartolomej je nedavno posetio Grčku i sastao se sa premijerom Kirijakisom Micotakisem od koga je prema pisanju medija dobio saglasnost za protjerivanje ruskih monaha sa Svete Gore, prenosi Tanjug.