reload

Kultura

On mu je donio titulu KRALJA POPA: Već 40 godina od albuma koji je proslavio Majkla Džeksona (VIDEO)

Miješajući rok, pop i RnB kao niko prije, Majkl Džekson je prije 40 godina objavio "Triler", album koji će postati najprodavaniji u istoriji i svojim audiovizualnim ambicijama definisati novo muzičko doba.

On mu je donio titulu KRALJA POPA: Već 40 godina od albuma koji je proslavio Majkla Džeksona (VIDEO)
FOTO: MICHAEL JACKSON/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovaj album je objavljen 30. novembra 1982. i do danas je prodat u više od 100 miliona primjeraka. Džeksonu je donio status „kralja popa“ i postao muzičko nadahnuće mnogima.

Uprkos brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, Džeksonova popularnost nije bila ugrožena, a na muzičkoj platformi Spotifaj njegova muzika se i danas strimuje više od 35 miliona puta mjesečno.

– Majkl je neko kome se divim. On je nestvaran, znate? Kad sam počeo da se bavim muzikom, tome sam težio, poput svakog drugog muzičara – izjavio je nedavno kanadski hitmejker Vikend.

Za mnogo čarolije s „Trilera“ se može zahvaliti producentu Kvinsiju Džounsu, iako izdavačka kuća Epik time nije bila oduševljena jer je Džouns dolazio iz džeza, muzike čija je prodaja bila „kikiriki“ u očima muzičke industrije.

Ali, između Džeksona i Džounsa razvila se saradnja u kojoj su, u jednom slučaju i bukvalno, letjele iskre.

– Kad smo završavali pjesmu “Bit It” radili smo pet noći i dana, bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se bukvalno zapalili – rekao je Džouns svojevremeno u razgovoru za Roling Ston.

Pročitajte još

Prijetnje MTV

“Triler”, uprkos silnom uspjehu na pop listama, nije u prvi mah uspio da se probije na muzički kanal MTV, koji nije želio da prikazuje video za drugi singl s albuma, megahit „Billi Džin“, uz obrazloženje da se crnačka muzika „ne uklapa“ u njegov program kojim dominira rok, a njime dominiraju bijelci.

Šef Džeksonove izdavačke kuće, Volter Jetnikof, zaprijetio je da će javno osuditi MTV kao rasistički i svim muzičarima iz njenog kataloga, uključujući i rokere, zabraniti da se tamo emituju.

Jetnikof je dobio bitku s MTV, ali se ubrzo sukobio i sa samim Džeksonom, jer je muzičar želio milion dolara za snimanje videa za zadnji singl s albuma, pjesmu nazvanu „Triler“.

Džekson je želio da radi s priznatim filmskim rediteljem Džonom Lendisom, dok je Jetnikof smatrao da cijela priča nema smisla, jer je album već odavno bio na broju jedan.

– Ali, Majkl je imao viziju i bio je svojeglav – rekao je Olivije Kašin, autor dvije knjige o Džeksonu, prenosi N1.

Rezultat je bio video spot u trajanju od 14 minuta, poput mini-filma, a premijeru je imao u holivudskom bioskopu pred desetinama slavnih ličnosti. I ne samo da je Džeksona pretvorio u vukodlaka i izvukao žive mrtvace iz njihovih grobova, nego je pokrenuo i novu granu muzičkog biznisa – ekstravagantne i ambiciozne video spotove koji su definisali pop kulturu u iduće dvije decenije.