back button
reload

Društvo

OPET POPUŠTAJU Slovenija od sutra ponovo priznaje PCR testove iz BiH

Režim na graničnim prijelazima u Sloveniji mijenja se od sutra. Vlada Slovenije je odlučila da će preko graničnih prelaza i kontrolnih punktova biti moguće i negativni PCR i negativni brzi testovi na antigen, ali naglasila da postoji razlika.

OPET POPUŠTAJU Slovenija od sutra ponovo priznaje PCR testove iz BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJE

Razlika između ova dva testa je u tome što se brzi test mora provoditi u državama članicama EU ili u šengenskom području, a PCR test može se provoditi i u trećim zemljama ili u onim institucijama koje priznaje Slovenija.

Međutim, brzo testovi na pet graničnih prijelaza koje je država provodila od Božića biće ukinuto, prenosi Klix.

– Od subote više neće biti moguće provoditi ove brze testove na naših pet graničnih tačaka. Ako nemate negativan test, jedina opcija biće odlazak u karantin – rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Što se tiče prekida karantina, prema ministrovim riječima, nema promjena, što znači da se karantin može prekinuti nakon pet dana negativnim testom. Međutim, promjena je u tome što će od subote karantin na ovaj način moći prekinuti i oni koji imaju privremeni ili stalni boravak u Sloveniji, a ne više samo slovenački državljani.

Ulazak u Sloveniju iz zemalja na crvenoj listi bez upućivanja u karantin kod kuće ili bez podnošenja negativnog testa (PCR ili HAG) od 9. januara dozvoljen je osobama koje svakodnevno ili povremeno prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju ili naučnim istraživanjima u Sloveniji ili državama članicama Evropske unije ili šengenskog prostora uz prilaganje dokaza, piše 24ur.

Ako je osoba navedena u ovoj tački maloljetna ili ne može putovati sama iz drugih razloga, osoba koja je prevozi takođe može ući pod istim uslovima, ali se mora vratiti preko granice odmah nakon obavljenog transporta.