reload

Politika

OPOZICIJA SPREMA NOVE PROTESTE Šarović: Vlast se kocka sa zdravljem i budućnošću naroda

Opozicija ulazi u pripremu narednih protesta, s obzirom na to da vlast nije ispunila nijedan zahtjev iznesen na protestu, niti oko spriječavanja medijskog mraka, ni oko kriminala u zdravstvenom sistemu.

OPOZICIJA SPREMA NOVE PROTESTE Šarović: Vlast se kocka sa zdravljem i budućnošću naroda
FOTO: SDS

Poručeno je ovo nakon današnjeg sastanka lidera opozicije u Istočnom Sarajevu na kojem su na dnevnom redu bila pitanja realizacije nedavnih zaključaka sa protesta opozicije u Banjaluci.

Zaključeno je da vlasti nisu ispunile zahtjeve građana nakon što je prošlo 15 dana od protesta na Trgu Кrajine u Banjaluci.

Pročitajte još

Druge teme sastanka bile su pitanje načina vraćanja nadležnosti Republici Srpskoj i nadolazeći vanredni izbori u Prijedoru.

– Dogovorili smo se da će protesti biti nastavljeni i trajaće dok se zahtjevi ne ispune, a oni će biti i prošireni s obzirom na nove političke izazove pred koje je vlast dovela Republliku Srpsku – rekao je lider SDS, Mirko Šarović.

Vezano za različite inicijative koje su dobili oko vraćanja nadležnosti Republike Srpske, Šarović je istakao da se snažno suprostavljaju svakoj aktivnosti koja u opasnost dovodi cijelu Republiku Srpsku i raspiruje haos i priziva rat.

– Mi, naravno jesmo za vraćanje nadležnost ali taj proces mora biti legitiman i postignut pregovorima sa onima sa kojima je upravo SNSD i prenio te nadležnosti. SDS se zalaže za vraćanje bilo koje nadležnnosti ali po zakonu kako je jedino moguće. Ali suludi prijedlozi koji mogu izazvati sukobe nisu prihvatljivi. Ako nema dijaloga, hoćete li rat?– upitao je Šarović.

On je naglasio da jednostrane i nasilne odluke koje bi dovele u pitanje živote ljudi su apsolutno neprihvatljive.

– Dejton nema alternativu i to je potvrdio i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Izjava predsjednika Srbije je takva da Dodik mora ozbiljno da se zamisli. On je, takođe poručio da ne prihvata nikakve poteze koji dovode u pitanje mir– istakao je Šarović.

On je poručio da Dodik i aktuelna vlast na priči oko nadležnosti, žrtvujući Republiku Srpsku samo pokušava sebi pribrati političke poene, skretanjem pažnje sa životnih pitanja.

– Volim Republiku Srpsku, namjerno neću reći više nego on ali sigurno podjednako. I zato je ne dam. Ovo što on sada radi graniči sa ludilom bez ikakvog cilja– poručio je Šarović.