reload

Magazin

Otkriven DNK star 2 miliona godina: Pogledajte kojim vrstama pripada

Naučnici su identifikovali DNK životinja, biljaka i mikroba star dva miliona godina, što doseže najdalje u prošlost do sada, iz sedimenta koji potiče sa krajnje sjeverne tačke Grenlanda.

Otkriven DNK star 2 miliona godina: Pogledajte kojim vrstama pripada
FOTO: MONIRUL ALAM/EPA

Istraživači su saopštili da detektovani fragmenti DNK pripadaju mamutima, jelenima, zečevima, leminzima i guskama, kao i topoli, brezi i tuji.

DNK je samoreplikujući materijal koji sadrži genetsku informaciju u živim organizmima.

Mamut je bio rođak slona koji je u dalekoj prošlosti lutao Sjevernom i Centralnom Amerikom, dok nije izumro sa ostalim velikim sisarima tokom velikog ledenog doba prije oko 10.000 godina.

Pročitajte još

Ovo otkriće pokazuje da je vrsta zahvatala šire područje nego što se do sada smatralo.

– Niko nije mogao da predvidi da je na Grenlandu postojala takva raznovrsnost biljaka i životinja prije dva miliona godina, u vrijeme kada je klima bila veoma slična onome što očekujemo za nekoliko godina zbog globalnog zagrijavanja – izjavio je Eske Vilerslev, direktor Fondacije centra za geogenetiku Lundbek i lider studije objavljene u žurnalu “Priroda”.

Studija je pokazala da DNK, pod odgovarajućim uslovima, može da opstane mnogo duže nego što se do sada pretpostavljalo.

Vilerslev je rekao da sada ne bi bio iznenađen da se pronađe DNK star četiri miliona godina.

Istraživači su izvukli i sekvencionirali DNK i 41 sedimentna uzorka bogatih organskim materijama uzetih sa pet lokacija na poluostrvu Perilend, koje zalazi u Arktički okean.

Identifikovano je ukupno preko 100 vrsta životinja i biljaka.