back button
reload

Svijet

"Otvorimo li granicu, Evropa će nestati" Janez Janša zabrinut zbog ilegalnih migracija

Federalna Evropa bila bi u suprotnosti s idejom osnivača današnje Evropske unije, a integracija država Zapadnog Balkana važna je zbog opasnosti ilegalnih migracija prema Evropi, poručio je danas slovenački premijer Janez Janša.

"Otvorimo li granicu, Evropa će nestati" Janez Janša zabrinut zbog ilegalnih migracija
FOTO: MARCIN OBARA/EPA

Na pitanje o tome kako će se odvijati rasprava na konferenciji o budućnosti  EU, koja se vodi i nastaviće se u vrijeme francuskog predsedavanja iduće godine, Janša je za mađarski list “Mađar Hirlap” kazao da od te rasprave ne očekuje mnogo i da se lično zalaže ”za Evropu nacija, a ne federalni model Sjedinjenih evropskih država”.

-Malo je vjerovatno da ćemo biti u stanju da donosimo odluke o dopunama Ugovora ili uopšte zacrtati smjer. U Evropi postoje političke snage koje žele stvoriti federalnu Evropu, ali mislim da se to neće dogoditi. Ti bi planovi uništili temelje na kojima su Uniju izgradili njeni osnivači – kazao je Janša, prenosi Hina.

On je ponovio svoja stajališta o neprihvatljivosti politike koja bi dopustila velike migracije iz Afrike i Azije u Evropsku uniju, uz ocjenu da je, kako bi se to spriječilo, potrebno raditi i na integraciji Zapadnog Balkana kroz koji protiče potencijalna ilegalna migrantska ruta.

-Veliko je postignuće to što smo se na Savjetu EU usaglasili da se migracijska kriza od pre šest godina ne smije ponoviti, čime smo spriječili da se to ponovi i dođe stotine hiljada ljudi – rekao je Janša, govoreći o opasnosti migrantskog talasa iz Avganistana nakon povlačenja NATO saveza iz te države.

Prema Janšinim riječima, Evropa je suočena sa demografskim deficitom, a prijete joj nekontrolisane migracije iz susjednih regiona koji doživljavaji demogravski bum, o čemu se u Briselu ne vodi dovoljno računa.

-Demografija je ključno pitanje: ako nema ljudi, nema ničega- rekao je Janša.

 Dodao je da se po svjetskim demografskim trendovima vidi da Evropa čini šest odsto svjetske populacije i da se njeno stanovništvo smanjuje dok u Africi brzo raste.

-Otvorimo li granicu, Evropa će nestati – kazao je slovenački premijer.