reload

Magazin

JAČAJU IMUNITET Ovih 6 namirnica štite nas od sezonskih virusa

Predstavljamo vam nimirnice uz pomoć kojih ćete se odbraniti od zimskih kijavica i viroza.

JAČAJU IMUNITET Ovih 6 namirnica štite nas od sezonskih virusa
FOTO: UROS DAVIDOVIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Jedan od najboljih načina da bustujete imunitet tokom zime je kroz male promjene u ishrani.

Nutricionista Luis Pejn, preporučuje da svoje tijelo opskrbite precizno odabranim nutrijentima koji pomažu organizmu da se bore protiv prehlada i gripa.

1. Borovnice

Bobičasto voće generalno ima izvrstan efekat na zdravlje. Borovnice sadrže antioksidante – anticijanine koji podstiču proizvodnju ćelija koje napadaju viruse i bakterije. Ovi antioksidanti održavaju imunitet na visokom nivou i značajno umanjuju rizik od bolesti. Borovnice sadrže i jedinjenje koje se zove pterostilben koji radi u sinergiji sa vitaminom D. Zajedno, oni utiču na ekspresiju gena pod nazivom CAMP, koji je značajan za podizanje nivoa imunog sistema.

2. Đumbir

Ovaj zimski začin je poznat po svojim toplim kvalitetima, odnosno sposobnosti da ugrije organizam. Zahvaljujući svom antiupalnom delovanju odličan je saveznik za podizanje imuniteta. Njegov aktivni sastojak je gingerol, antioksidant koji je sjajan borac u odbrani od bolesti. Kada osjetite da vas sustiže prehlada ili viroza napravite sebi napitak od cijeđenog đumbira, malo limuna i kašike manuka meda.

3. Ananas

Iako ga povezujemo sa ljetom i osvežavajućim voćnim salatama, ananas ima snažno dejstvo kada govorimo o jačanju imuniteta. Istraživanje koje je rađeno Women’s University School of Nutrition je pokazalo da samo pola šolje ananasa dnevno značajno povećava imunitet.

4. Jogurt

Zdravlje vašeg mikrobioma je ujedno i slika vašeg imuniteta. Probiotici pomažu da održimo ravnotežu dobrih bakterija u crijevima koja je opet povezana sa nivoom imuniteta. Jogurt u kombinaciji sa borovnicama može da bude odlična užina koja će bustovati vaš imunitet.

Pročitajte još

5. Jagode

Jagode sadrže više vitamina C nego pomorandže i snažan su saveznik u borbi protive sezonskih bolesti. Ipak, zima nije njihova sezona, a i kada im jeste sezona jagode se već godinama unazad nalaze na listi voća koje je jako opterećeno pesticidima. Ukoliko možete da nađete smrznute organske jagode, to može biti odličan izbor za jutarnje ovsene kaše ili musli.

6. Sjeme bundeve

Jedan od najvažnijih nutrijenata kada govorimo o imunitetu je cink, a sjeme bundeve je prepuno cinka.

Ovaj mineral utiče na smanjenje upalnih procesa u tijelu i tako utiče na generalno bolju sposobnost organizma da se odbrani od bolesti.

Istraživanja su pokazala da cink utiče na težinu gripa ili viroze kao i na dužinu trajanja bolesti, prenosi sensa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu