reload

Hronika

Počelo suđenje dilerima uhapšenim u Banjaluci: Dvojica optuženih najavili priznanje krivice

Dvojica dilera uhapšeni u policijskoj akciji „Kodeks“ zbog sumnje da su se bavili prodajom kokaina i marihuane na području Banjaluke, najavili su danas u Okružnom sudu u Banjauci da pregovaraju sa tužiocem o priznanju krivice.

Počelo suđenje dilerima uhapšenim u Banjaluci: Dvojica optuženih najavili priznanje krivice
FOTO: PU BANJALUKA/SCREENSHOT

U Policijskoj akciji „Kodeks“ uhapšeno je ukupno osam osoba zbog sumnje da su se bavili prodajom droge, a danas im je u sudu počelo suđenja.

Na početku suđenja, advokati optuženih Vladimira Zečića i Petra Marjanovića su najavili da pregovaraju sa tužilaštvom oko zaključenja sporazuma o priznanju krivice.

Advokati Marko Mikeš i Saša Labotić su zatražili da se Zečić i Marjanović saslušaju već na narednom ročištu i to prije početka dokaznog postupka tužilaštva.

Njihovom zahtjevu se usprotivila odbrana ostalih optuženih, a jedan od advokata je ocijenio da je “jasno koji je cilj takvog poteza i da samo glup čovjek to ne uviđa”.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović rekao je da će naknadno donijeti odluku o zahtjevu advokata.

Čitanjem optužnice danas je u sudu počelo suđenje ovoj grupi, a koja je osumnjičena da se duži period bavila prodajom droge.

Optužnicom koju je podiglo banjalučko tužilaštvo u ovom predmetu obuhvaćeni su Milorad Vuković zvani Luis, Luka Brković, Filip Bojić, Goran Đurica, Petar Marjanović, Vladimir Zečić, Saša Mirković i Aljoša Marić.

Oni se terete  da su zajedno, u periodu od kraja 2019. godine do 6. decembra 2021. godine, na području Banjaluke neovlašteno nabavljali, držali radi prodaje, posredovali i prodavali kokain i marihuanu.

Navodi se da su Vuković i Brković nabavljali veće količine kokaina, nakon čega je Brković drogu predavao Marjanoviću i Đurici.

Pročitajte još

Precizirano je da je droga u nekoliko navrata preuzimana u objektu jednog banjalučkgo fitnes centra, gdje je kokain miješan sa drugim supstancama kako bi povećali količinu, pa su je vagali i pakovali u pakovanja od po jedan gram koji je koštao oko 100 KM.

U optužnici je detaljno opisano na koji način, na kojim mjestima i za koje iznose su kokain i marihuana preuzimani i prodavani krajnjim korisnicma u banjalučkoim lokalima, teretanama, ispred pekoteka i na drugim mjestima, te ko je u grupi imao koju ulogu.

Tužilac Dalibor Vrećo danas je pročitao optužnicu i najavio saslušanje 43 svjedoka, kao i brojne materijalne dokaze.

Advokata Živka Bojića, koji brani optuženog Vukovića, je istakao da mu optužnica baš i nije jasna, kao ni to zašto je njegov klijent prvooptuženi u ovom predmetu, da nigdje nema njegove radnje osim “pukog nabrajanja – nabavljao radi prodaje”.

Iznio je i opasku da su, netom pred sprovođenje u tužilaštvo, tada osumnjičeni u ovom predmetu držani u vozilima na parkingu kod banjalučke Tržnice, dok nije dojavljeno: “Kreni, spremni su novinari”.

– Od tada kreće sva konstrukcija – izjavio je Bojić.