back button
reload

Banjaluka

"Podrška borbi protiv pandemije" Grčki ambasador u BiH URUČIO ČEK OD 50.000 EVRA direktoru UKC Srpske

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu danas je simboličnio uručio ček od 50.000 evra generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vladi Đajiću, te izrazio nadu da će ova pomoć doprnijeti borbi protiv pandemije.

"Podrška borbi protiv pandemije" Grčki ambasador u BiH URUČIO ČEK OD 50.000 EVRA direktoru UKC Srpske
FOTO: SRNA

Đajić je istakao da je ovo značajna pomoć koja će biti usmjerena za pružanje bolje njege oboljelih od kovida 19.

– Zahvaljujem prijateljskoj Grčkoj za sve što je do sada uradila za Republiku Srpsku još od ratnih dana kada je primala našu djecu te za sve dosadašnje donacije i podršku – rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je tokom sastanka upoznao grčkog ambasadora sa radom UKC-a, resursima ali i sa problemima sa kojima se suočava tokom pandemije.

Pročitajte još

“Ono u šta je ambasador mogao da se uvjeri jeste da imamo dobar UKC koji je vrhunski opremljen sa dovoljnim brojem respiratora i zaštitne opreme i, što je najvažnije, odličnim kadrom”, rekao je Đajić.

On je podsjetio da je tokom pandemije na UKC liječeno 7.300 pacijenata od čega je 1.500 bilo životno ugroženo.

“U jednom trenutku smo imali 620 hospitalizovanih od kojih je 80 bilo na resporatoru, a troje na vještačkim plućima”, naglasio je Đajić.

Papandreu je rekao da je UKC odlična zdravstvena ustanova, gdje je imao priliku da čuje kakva je epidemiološka situacija u Srpskoj.

On se nada da će simbolična finansijska pomoć koju je uručio UKC-u doprinijeti borbi protiv pandemije. “Trudićemo se da nađemo još načina na koje možemo pomoći i time podvrditi prijateljske odnose naših naroda”, dodao je Papandreu.

Grčka je u borbi protiv pandemije pružila finansijsku pomoć od po 50.000 evra sarajevskoj Opštoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš” i UKC-u, dok je 30.000 evra upućeno Univerzitetskom kliničkom centru u Mostaru.