back button
reload

Gradovi

Podrška zapošljavanju u poljoprivredi: Za 36 korisnika u Doboju ugovori vrijedni 300.000 KM

Federalno Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica danas je u Doboju, u okviru programa pomoći održivom povratku, potpisalo ugovore sa 36 korisnika koji su aplicirali na javni poziv "Podrška zapošljavanju/samozapošljavanju u poljoprivredi", za koje je obezbijedilo 300.000 KM.

Podrška zapošljavanju u poljoprivredi: Za 36 korisnika u Doboju ugovori vrijedni 300.000 KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od ukupnog broja korisnika, sredstva za njih 12 namijenjena su za nabavku stoke i pčelarstvo, za 11 za nabavku motokultivatora, za osam nabavka građevinskog materijala za stajske objekte, tri korisnika nabaviće traktor, a dva plastenike.

Načelnik dobojskog gradskog Odjeljenja za finansije Milenko Nikolić rekao je novinarima da je Gradska uprava danas samo tehnička podrška federalnom Ministarstvu, sa kojim je u proteklom periodu sufinansirala brojne projekte za povratnike, kako bi se omogućio ravnomjeran razvoj svih dijelova Doboja.

Nikolić je naveo da je u budžetu grada za tekuću godinu predviđeno 300.000 KM za povratničku populaciju.

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Anis Husaković rekao je da učesnici federalnog javnog poziva nisu bili u obavezi da su registrovani poljoprivredni proizvođači, koji nakon realizacije projekta moraju da opravdaju utrošak sredstava.

Elvir Krdžalić iz Kotorskog, koji se bavi uzgojem bundeva, rekao je da prema ugovoru sa federalnim Ministarstvom, za nabavku motokultivatora sa priključcima učestvuje sa 30 odsto sredstava od ukupnog iznosa.

Damir Delić iz Ševarlija kroz ovaj projekat obezbijediće deset pčelinjih zajednica i proširiti postojeće pčelinje društvo.

Federalno Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica je od 2015. godine u okviru programa održivog povratka na području grada Doboja uložilo 7.500.000 KM.

Prošle godine su realizovani projekti u iznosu od 1.140.000 KM na osnovu sporazuma o udruživanju sredstava za izgradnju infrastrukture, 40 stambenih objekata, kao i poljoprivrednih stajskih objekata povratnicima.