reload

Društvo

Poruka episkopa Teodosija uoči Vidovdana "Srpski narod treba da istraje i drži se zavjeta kneza Lazara"

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je danas u Lipljanu da srpski narod mora istrajati na putu Gospodnjem, koji vodi u pobjedu, držeći se zavjeta Svetog Save i Svetog kneza Lazara.

Poruka episkopa Teodosija uoči Vidovdana "Srpski narod treba da istraje i drži se zavjeta kneza Lazara"
FOTO: SRNA

Vladika Teodosije je rekao da je najveća vrlina čovjeka blagodarnost i zahvalnost i da je put stradanja put spasenja u Hristu, a to su znali Sveti car Lazar i preci koji, kako je istakao, nisu htjeli da se potčine ovozemaljskom i zato danas postoji srpski narod.

– Da su se rukovodili logikom moćnika, danas mi kao narod ne bismo postojali – rekao je vladika Teodosije u Crkvi Svetog kneza Lazara u Donjoj Gušterici kod Lipljana, gdje se Srbi sabiraju pred Vidovdan od 1906. godine na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, najavljujući proslavu Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu.

Time su, naveo je on, počeli proslavu “najsvetijeg praznika”, dana kada su Sveti knez Lazar i mnogi junaci, ostavivši ovozemaljsko, krenuli za Gospodom i njegovim putem stradanja koji vodi u pobjedu.

Pročitajte još

U besjedi nakon liturgiju episkop Teodosije je pred brojnim mještanima i gostima podsjetio da je knez Lazar pred pobjedu na Gazimestanu izgovorio riječi koje stalno bivaju primjer u životu kada se treba opredijeliti.

– Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko za vijek i dovijeka – kazao je vladika Teodosije, naglasivši da nije važno šta će čovjek jesti ili obući, s kim se družiti i biti, nego kako će biti u vječnosti.

Vladika Teodosije je pozvao vjerni narod da poštuju običaje i da vjeruje, ukazavši na značaj posta i ljubavi.

U okviru proslave Vidovdana u porti crkve biće održana manifestacija “Pitijada“, izbor najukusnije kosovske pite, a prijavilo se pedeset domaćica iz Donje i Gornje Gušterice.