back button
reload

Kultura

PREMINUO BRANIMIR ŠĆEPANOVIĆ U 83. godini umro jedan od najprevođenijih srpskih i jugoslovenskih pisaca

Danas je u Domu za stare na Bežaniji u Beogradu preminuo Branimir Šćepanović (83), jedan od najprevođenijih srpskih i jugoslovenskih pisaca - objavio je na društvenim mrežama pisac i izdavač Zoran Živković.

PREMINUO BRANIMIR ŠĆEPANOVIĆ U 83. godini umro jedan od najprevođenijih srpskih i jugoslovenskih pisaca
FOTO: BALKAN CHESS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Njegov roman “Usta puna zemlje” je odavno prevazišao tiraž od 100.000 primjeraka, dok je na francuskom doživio čak 23 izdanja.

Novela “Smrt gospodina Goluže” ušla je u više svjetskih antologija, a 2008. godine u izdanju Nolita objavljena su i Izabrana djela Branimira Šćepanovića, piše Blic.

Šćepanovićeve pripovetke štampane su kao knjige na francuskom, grčkom, mađarskom, slovenačkom i bugarskom, a pojedinačno (u listovima i časopisima) i na mnogim drugim jezicima. Uvršćene su osamnaest antologija kod nas i u inostranstvu.

Nagrađen je: Prvom nagradom za pripovetku na Beogradskom festivalu mladih pisaca Jugoslavije 1956. godine, Prvom nagradom za pripovijetku na konkursu Književnih novina 1964. godine i Oktobarskom nagradom grada Beograda za roman Usta puna zemlje 1974. godine. Dobitnik je i dvije Zlatne arene za filmski scenario (Bitka za Sutjesku) na festivalima u Puli (1963. i 1973).