back button
reload

Društvo

Preplašena djeca ne žele da napuste baku: Unuk napravio prepreku, ne želi da pusti nikoga iz Centra za socijalni rad

Borba bake Ljiljane D. iz blačkog sela Suvi Dol, da zadrži svoje unuke i obezbjedi im mir nakon stresa koji su doživjeli prošlog petka kada su saznali da će ih oduzeti baki, i dalje traje.

Preplašena djeca ne žele da napuste baku: Unuk napravio prepreku, ne želi da pusti nikoga iz Centra za socijalni rad
FOTO: TV PRVA/SCREENSHOT

Nakon najava ministra za brigu o porodici Ratka Dmitrovića da će njeni unuci biti izmješteni kod druge bake, koja je majka njihove pokojne majke Tamare, Ljiljana neprestano moli da djecu ne odvajaju od nje.

Međutim, i maloljetni Marko (14) i Marijana (10) koji žive sa Ljiljanom, kažu da ne žele da idu od nje, piše Blic.

– Mi ostajemo ovdje. Neće nas niko odvojiti od naše bake. Ovdje živimo sa njom i dobro nam je – poručio je Marko.

On kaže da već danima živi u strahu. Postavio je prečku na vratima sa unutrašnje strane, jer kako kaže, ne želi više da pusti nikog iz Centra za socijalni rad da uđu, a kada prođu kola seoskim putem kraj njihove kuće, on osluškuje, da li staju ispred dvorišta i ko su.

– Nemojte da nas dirate. Evo i danas opet su nam javili da dolaze iz Centra za socijalni rad i djeca su se odmah uzemirila. Želim samo da djeca budu tu, da rastu gdje su i rođena, u svojoj kući. Ne odustajem da budem sa njima – rekla baka Ljiljana D.

Kurir je uspio da stupi u kontakt i sa drugom bakom Ljiljanom M. Ona kaže da će da prihvati djecu i da su ona jedino što ima od pokojne kćerke.

Upitana zašto ih je istjerala, kaže da je njihov otac sam došao po njih pošto nije htio da plaća alimentaciju.

– Djeca imaju sve uslove ovdje, ona su me slušala. Kada je moja Tamara bila bolesna, ja sam i nju i djecu čuvala, a ona je tužila Novicu D. za alimentaciju. Presuda je stigla mjesec dana prije nego je preminula i on poslije nije želio da plaća, već je došao i odveo ih – kaže Ljiljana M, koja je baka djeci sa majčine strane.

Ma koliko da baka sa majčine strane sada ponovo želi da ih uzme, djeca ne pristaju. Kako su i ranije govorila, dvije godine su sami sa bakom Ljiljanom D. proživeli i nemaštinu, njenu operaciju i sada su zahvaljujući ljudima dobre volje konačno stali na noge. Za njih je Ljiljana D. svetinja i ne žele da odu od nje.

Tokom dana kako je i najavljeno, javni bilježnik iz Novog Sada Mirjana Simović Aleksić je potpisala ugovor sa bakom da finansira djecu sve dok oni žive zajedno.

– Kada sam ušla u kuću, osjetila sam ljubav i to je ono što je najvažnije. Meni je to dovoljno da im pomognem koliko mogu. Na nadležnim služama je da sada odrade posao kako treba, a ne onako kako su silom pokušali da ih odvedu iz kuće – kazala je Mirjana Simović Aleksić nakon potpisivanja ugovora sa bakom Ljiljanom D.

Ona je razgovarala i sa djecom, a sponzorstvo koje će od nje dolaziti mjesečno biće dovoljno za pristojan život ovo troje.

– Malo mi je lakše. Gospođa Aleksić nam je unijela sigurnost i pružila veliku pomoć djeci i meni. Hvala joj, hvala svim ljudima dobre volje koji su sa nama i koji nam pomažu – rekla je Ljiljana D. nakon potpisivanja ugovora.