reload

Politika

"Prijedlog budžeta nije dobar" Izetbegović poručuje da će SDA predložiti da se zaustavi rast plata političarima

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović rekao je da će SDA predložiti zaključak kojim bi se zaustavilo povećanje plata imenovanim i izabranim zvaničnicima, ocijenivši da ovogodišnji Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH nije dobar.

"Prijedlog budžeta nije dobar" Izetbegović poručuje da će SDA predložiti da se zaustavi rast plata političarima
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

Jedino što je lošije od ovakvog budžeta je nemati ga nikako i nemati povećanje plata onima koji imaju niske plate – rekao je Izetbegović novinarima u pauzi sjednice Doma naroda na kojoj je u prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Izetbegović je rekao da će SDA zatražiti hitnu sjednicu na kojoj će biti izmijenjen Zakon o platama, odnosno koeficijent, pojasnivši da će se tada vidjeti ko je za to da se smanje visoke plate.

Komentarisao je kritiku opozicije zbog povećanja plata parlamentarcima.

– Oni morališu, oni ruže, oni drže lekcije drugima, a za sebe zadržavaju i zadržaće i ovih sljedećih 500 KM – kazao je predsjednik SDA.

Pročitajte još

Dodao je da od kada je u zgradi Parlamenta BiH i Predsjedništvu BiH nikada nije primio platu u punom iznosu.

– Ja ne mogu natjerati druge da promijene zakon i da usvoje zaključke, ali mogu sebe natjerati i mogu nagovoriti ljude u SDA da to urade. Dakle, mi nikada nismo primali ovakve plate i neću reći koliko smo izdvajali, ne biste vjerovali vjerovatno – rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li će biti kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH kazao je da je uvijek prihvatio ono što traži stranka od njega, piše Kliks.

– Mislim biću i danas predložen i prihvatiću to, planiram prihvatiti i snažno se boriti za poziciju člana Predsjedništva BiH – kazao je Izetbegović.